|

|

Kurtturuusu ja muut haitalliset vieraskasvilajit tutuiksi ilmaisilla verkko-opinnoilla

Suomen luonnonsuojeluliiton vetämä, suomalaisten vieraslajitietoisuutta lisäävä VieKas LIFE -hanke on avannut kaikille avoimen mahdollisuuden opiskella vieraslajeja ilmaiseksi Martta-akatemian verkko-opintoina. Marttaliitto järjestää kevään loppuun asti joka arkipäivä myös ilmaista chat-neuvontaa vieraslajeista.

Haitalliset vieraslajit aiheuttavat ekologista haittaa alueen alkuperäiselle luonnolle, taloudellisia menetyksiä ja jopa haittaa ihmisten tai kotieläinten terveydelle. Vieraslajit leviävät ympäri maailmaa ihmisten mukana. Levitys voi tapahtua tarkoituksella tai vahingossa. Tehokkain tapa estää haitallisten lajien leviämistä ja haittoja onkin lisätä tietoisuutta vieraslajien käytön riskeistä. Ilmaston kuumenemisen vuoksi myös Suomeen saapuu jatkossa entistä enemmän haitallisia vieraslajeja.

Vuonna 2019 toimintansa aloittaneessa, EU LIFE -rahoitteisessa VieKas LIFE-hankkeessa Luonnonsuojeluliiton ja Marttojen paikallistoimijat järjestäisivät normaalioloissa kaikille avoimia yleisöluentoja tai haitallisten vieraskasvilajien, kuten jättipalsamin, kitkentätalkoita. Koronaviruksen vuoksi hankkeessa on päätetty satsata kevään ja kesän aikana verkon kautta tapahtuvaan vieraslajineuvontaan ja viestintään.

Vieraslajikysymyksiin ja kotipihan turvallisiin kasvivalintoihin on mahdollista saada maksutonta neuvontaa Marttojen vieraslaji-chatissa, jossa puutarhaneuvoja vastaa kysymyksiin joka arkipäivä toukokuun loppuun asti.

Marttaliiton sähköisellä oppimisalustalla Martta-akatemiassa on myös avattu Vieraslajit 2020 -opintokokonaisuus. Verkko-opinnoissa opiskellaan itsenäisesti haitallisista vieraslajeista, niiden havainnoimisesta, tunnistamisesta ja torjunnasta. Opinnoissa tutustutaan myös vieraslajitapahtumien järjestämiseen ja kotipuutarhan turvallisiin kasvivalintoihin. Vieraslajit tulevat tutuiksi aineistojen, luentojen ja tehtävien ja keskustelujen kautta, ja jokainen voi edetä oman mielenkiintonsa mukaan. Kurssi on kaikille avoin, ja opiskelu on ilmaista.

VieKas LIFE -hanke opastaa suomalaisia haitallisten vieraslajien kartoituksessa, tunnistamisessa ja torjuntaan liittyvissä kysymyksissä. Hankkeessa keskitytään myös tietoisuuden lisäämiseen, jotta jokainen luonnossa liikkuva voisi havainnoida ympäristöään ja oppia tunnistamaan Suomeen levinneet haitalliset vieraslajit.

Lue lisää

Lisätietoja

  • Tiina Ikonen, asiantuntija, opintopalvelut ja kotipuutarhaneuvonta, Marttaliitto, p. 050 339 4262, tiina.ikonen@martat.fi
  • Markus Seppälä, asiantuntija, VieKas LIFE -hanke, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 044 3069 546, markus.seppala@sll.fi