|

|

Lounais-Suomen Marttojen puheenjohtajan tervehdys tammikuu 2018

Hyvät lounaissuomalaiset Martat,

On perinteisen uudenvuoden tervehdyksen aika. Takanamme on taas yksi tarmokkaan ja monipuolisen marttatoiminnan vuosi. Itsenäisyytemme 100-vuotistapahtumat vaikuttivat vahvasti paikallistenkin marttayhdistysten toimintaan. Kiitos ahkerasta ja hienosta toiminnasta teille kaikille.

Yksi piirin marttavuoden kohokohta oli SuomiAreena Porissa heinäkuussa. Tapahtumateltallamme pienet Ässäkokit pilkkoivat innokkaasti välipaloikseen kotimaisia vihanneksia, kokkihatut päässä ja –essut edessä. Ässäkokkeja nähtiin vuoden aikana muutenkin ympäri koko toiminta-aluettamme. Suuri kiitos tämän toiminnan mahdollistumisesta kuuluu yhteistyökumppanillemme S-ryhmälle.

Toinen upea tapahtuma on Satakunnan alueella perinteisesti järjestetty Syyssunnuntai. Vuoden 2017 Syyssunnuntain järjestivät alueemme pohjoisimmat marttayhdistykset Merikarvialta. Itse olin tapahtuma-aikaan vielä sadonkorjuutöissä, joten en valitettavasti päässyt mukaan. Välitän kuitenkin kaikkien 200 osallistujan lämpimät kiitokset merikarvialaisille tapahtuman järjestelyistä. Vuonna 2018 tämä tapahtuma muuttaa vähän muotoaan. Tulemmekin olemaan ”Yhdessä Yyterissä”. Tarkoituksena on saada mukaan marttoja koko toiminta-alueeltamme.

Jäsenmäärämme pieneneminen on saatu pysäytettyä, ja nyt suunta on ylöspäin.  Jäsenhankinnassa erityisen hyvin ovat onnistuneet Rauman Avainmartat ja Mynämäellä toimivat Wirmon Martat.  Molempien Facebookia seuraavana huomaan, että monipuolinen toiminta ja ahkera tiedottaminen on jäsenhankinnassa äärimmäisen tärkeää. Vuoden 2018 tavoitteeksi piirimme hallitus on asettanut jäsenmäärän kasvun kahdella uudella jäsenellä yhdistystä kohden.

Viime vuonna omassa perheessäni panostettiin teemaan ”Syödään yhdessä”. Oli todella ihanaa kokata ja syödä yhdessä perheen, sukulaisten, ystävien ja tuttavien kanssa. Suomihyvä tarkoitti meidän tapauksessamme lähellä tuotettuja raaka-aineita, reseptit olivat peräisin eri puolilta maailmaa. Erityisen ylpeä olen vuoden aikana oppimastani uudesta taidosta. Siirtokarjalaisen isän tyttärenä olen vuosikymmeniä yritellyt tehdä kunnon karjalanpiirakoita. Vasta Sirkka-ystävän opastuksella sain syntymään piirakoita, jotka ensimmäisenä ”sorttina” kahvipöydästä loppuvat. Voin tavatessamme kertoa, mitkä olivat Sirkalta opitut niksit.

Tänä vuonna vietämme ensimmäistä kertaa kaikkien Marttojen yhteistä Marttailuviikkoa. Marttailuviikko on  viikko  37 eli 10.-16.9.2018. Viikon aikana jokaisen marttayhdistyksen toivotaan järjestävän ainakin yhden tapahtuman teemalla ”Arkiruoka on järkiruokaa” tai ”Käyttökelpoiset kupit ja kapustat kiertoon” tai vaikka molemmilla.

Vuonna 2018 keskeisenä toimintateemanamme on Kestävä Arki. Arki, jonka hallinnan parantaminen on meidän marttojen ydinosaamisaluetta. Me itse kukin teemme päivittäin valintoja, jotka kuormittavat ympäristöä. Tänä vuonna kiinnitämme erityistä huomiota niihin ja pyrimme jokainen osaltamme keventämään arkisten valintojemme ja kodinhoidon aiheuttamaa ympäristökuormitusta. Tämän kuormituksen vähentämisessä yksittäisenä merkittävänä tekona näen ruokahävikin pienentämisen. Sovitaanko yhteisesti, että meidän keittiöidemme ruokahävikki pienenee puoleen vuoden 2018 aikana?

Hyvää marttailuvuotta 2018

Puheenjohtajanne Tiina
tiina@pulmaton.fi

Lisää luettavaa: puheenjohtajan kirje 1 / 2018