|

|

Martat 3/2016 vie kesään – lehti myös diginä

Lue uusimmasta lehdestämme vinkit kesämarttailuun. Kokkaa, liiku ulkona, tee käsitöitä – nauti ihanasta oleilusta ja tekemisestä.

Astu luonnon aarreaittaan! Metsissä ja pientareilla vaeltelu tekee hyvää jo itsessään, mutta maastosta voit noukkia myös aineksia ihon ja hiusten hoitoon. Martta ja luonnonvaratuottaja Kaisa Vermasheinä neuvoo, kuinka aloitat villivihannesten hyödyntämisen kotikosmetiikassa. Kokeile ruusuista vartalokuorintaa tai tuoksuvaa jalkakylpyä Kaisan ohjeilla.

Näin syntyy legendaarinen rosvopaisti: seurasimme valmistusta vaihe vaiheelta, kuopan kaivamisesta lähtien, Ilomantsin Mutalahdessa. Lihojen kypsymistä odotellessa oli tulen ääressä aikaa tarinoida marttailusta, yhteisöllisyydestä, elämän poluista.

Oman voinnin mittaaminen ja seuraaminen erilaisilla laitteilla ja testeillä on suosittua. Entäs jos seuraisit talouttasi samalla innolla? Löydä oma tapasi suunnitella ja seurata talouttasi: annamme 8 arvokasta vinkkiä. Rahankäyttösi ja kulutusvalintasi kertovat siitä, mitä arvostat. Tunne taloutesi, tutustu itseesi!

Unelmoitko omasta omenapuusta? Suunnitteletko hillonkeittoa ja piirakanpaistoa itse poimitusta sadosta? Kun haikailet puun hankintaa, kirjaa ensin ylös puitteet ja toiveet: minkä kokoiseen pihaan puu tulee, onko lähistöllä muita hedelmäpuita, milloin haluat satoa, minkä makuisista omenoista pidät. Ohjeillamme osaat ostaa juuri sen oikean lajikkeen pihaasi.

Tätä suosittelemme lomalautasille: rapsakka salaatti, uusia pottuja ja hyvin marinoitua lihaa. Kesäkeittiössä on selkeät sävelet. Kohta ritilällä tirisee – kertaa grillaajan muistilista.

Puna-apila on vuoden yrtti 2016. Ikuista apila kirjailemalla tauluksi tai kortiksi.

Lue rautaisannos raudasta: Raudan puutos aiheuttaa väsymystä, sillä elimistö ei saa riittävästi happea. Rautavalmisteita ei pidä syödä varmuuden vuoksi eikä summittaisesti. Ensin mennään lääkäriin tai terveydenhoitajalle ja selvitetään hemoglobiiniarvo. Listasimme 13 parasta raudan lähdettä.

Kevätkesän juhlapöytään tehdään asetelma oman puutarhan ja kukkakaupan antimia yhdistellen. Jujuna ovat orvokki ja mehikasvit, jotka voi myöhemmin siirtää pihalle jatkamaan kasvua.

Kukista voi tehdä muutakin kuin kimppuja. Asetelmien luominen on helppoa ja hauskaa. Ryhdy kotifloristiksi – riittää, kun hallitset muutaman perusniksin.

Alkuun pääset muutamalla työkalulla. Monet tarvikkeet löytyvät valmiiksi kotoa. Listasimme kotifloristin perusvälineet sekä erikoistarvikkeita ja hyödyllisiä vinkkejä.

Omatekoisen asetelman voi antaa lahjaksi. Kukat ovat hyvä tuliainen: ne ilahduttavat, mutta niistä ei kerry kaappeihin roinaa. Huolellisesti tehty asetelma kestää käsittelyä ja säilyy kauniina pitkään.