|

|

Martat auttaa

Moni haluaa auttaa turvapaikanhakijoita, niin myös Martat. Vapaaehtoisapu voi olla apukäsiä vastaanottokeskuksissa, turvapaikanhakijoiden arjessa, leikkikerhojen ja harrastusten ohjaamista lapsille, kaupassa käymistä, yhteisiä kävelyjä, käsitöiden opettamista, jalkapallon pelaamista. Tällä sivulla näet Marttaliiton toimintasuosituksia, joita yhdistykset ja martat voivat toteuttaa. Kiitos, että olet mukana!

Useat eri kriisit Afrikassa ja Lähi-Idässä, kuten Syyrian pitkittynyt kriisi, ovat synnyttäneet maailmanlaajuisen muuttoliikkeen. Turvapaikanhakijoita on aiempaa enemmän koko Euroopassa. Suomen vastaanottokeskukset ovat täynnä ja uusia keskuksia perustetaan viikoittain eri puolille Suomea. Nopeasti kasvaneet turvapaikanhakijamäärät ja kuvat äärimmilleen täyttyneistä vastaanottokeskuksista ovat saaneet myös Martat liikkeelle.

Olemme iloisia siitä, että meille on tullut paljon avuntarjouksia ja kyselyjä siitä, mitä yhdistykset voivat tehdä.

NÄIN VOIMME – JA SINÄ VOIT AUTTAA

On tärkeää, että toiminta on etukäteen koordinoitua, siksi teemme järjestönä yhteistyötä SPR:n kanssa ja suosittelemme myös paikallisyhdistyksille samaa aina, kun se on mahdollista. Ylikuormittuneet vastaanottokeskukset eivät tällä hetkellä voi monin paikoin ottaa vastaan yksittäisiä avunantokyselyjä.

Alueelliset tilanteet muuttuvat viikottain ja tätäkin ohjetta päivitetään pitkin syksyä. Jokaiselle löytyy oma tapansa auttaa. Jos joku toiminto on juuri nyt ruuhkautunut, mukaan pääsee varmasti myöhemmin.

ANNA AIKAASI

Anna vapaaehtoisena aikaasi, osaamistasi, arkisia taitojasi. Ole yhteydessä lähimpään SPR:n paikalliseen yhteyshenkilöön (yhteystiedot sivupalkissa).

Vapaaehtoisapu voi olla apukäsiä vastaanottokeskuksissa, turvapaikanhakijoiden arjessa, leikkikerhojen ja harrastusten ohjaamista lapsille, kaupassa käymistä, yhteisiä kävelyjä, jalkapallon pelaamista. Punaisen Ristin www-sivuilla on mainittuna erilaisia palveluvaihtoehtoja.

  • Ryhdy Suomeen muuttaneen ystäväksi – näin tuet hänen kotoutumistaan.
  • Lähde mukaan ryhmätoimintaan. Useilla paikkakunnilla toimii kieli- ja kulttuuriryhmiä, naisten ja lasten ryhmiä sekä läksyjenlukupiirejä.
  • Kysy Punaisen Ristin paikallispiiriltä, millaiselle toiminnalle on juuri nyt tarvetta.
  • Tue keskustelevaa ilmapiiriä kaikkialla missä toimit. Jaa tietoa monikulttuurisuudesta ja osallistu esimerkiksi rasismin vastaisiin tapahtumiin.

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi.

Ilmoittaudu Nälkäpäivän kerääjäksi.

Myös seurakunnat ovat ottaneet väliaikaiseen majoitukseen turvapaikanhakijoita. Voit kysyä oman paikkakuntasi seurakunnasta, voisivatko martat tehdä jotain.

Seurakunnat.


Lisätietoja:

Marianne Heikkilä
toiminnanjohtaja
marianne.heikkila@martat.fi

Seuraa Martat vinkkaa -sivujamme Facebookissa.

Marthaförbundetin suositukset


MENEILLÄÄN OLEVAT KAMPANJAT


Kannuksen Marttojen Nälkäpäivähaaste

Nyt on aika toimia!

Kannuksen Martat haluaa auttaa maahamme saapuvia turvapaikan hakijoita käynnistämällä syvemmän yhteistyön SPR:n Kannuksen paikallisosaston kanssa.

Kannuksen Martat ovat keittäneet vuosikymmeniä paikallisen SPR:n joukoissa nälkäpäivän hernekeittoa ja niin tehdään myös tänä syksynä. Nykytilanteessa haluamme olla mukana tiiviimmin SPR:n nälkäpäiväkampanjassa ja yhdistyksemme kutsui SPR:n paikallisosaston maanantain marttailtaamme kertomaan nälkäpäiväkeräyksestä. Lahjoitamme maanantain marttaillan kahvirahat keräykseen ja lähdemme mahdollisuuksiemme mukaan lipaskerääjiksi. Toivomme voivamme olla paikallisosaston avuksi jatkossakin.

Kannuksen Martat haastaa kaikki Suomen marttayhdistykset lahjoittamaan nälkäpäiväkeräykseen yhden marttaillan kahvirahat!

Riitta Laasonen, puheenjohtaja
Ulla Keski-Sämpi; sihteeri
Kannuksen Martat Kannuksen Martat


Marttaliiton käsityöhaasteet yhteistyössä SPR:n ja Yhteismaan kanssa

1. Voit osallistua suoraan marttojen ja SPR:n käsityöhaastekampanjan (lapasia, myssyjä, sukkia jne) kautta, katso alla ohjeet.

2. Voit myös osallistua facebookin ryhmässä (ei tarvitse olla martta), jossa Yhteismaa ja SPR tekevät kanssamme sukka-kampanjaa. Uudenmaan Marttojen kässämartat tekevät neuleita Yhteismaan facebook-ryhmän Kudo villasukat turvapaikanhakijalle, kautta.

Jos osallistut ensimmäiseen kampanjaan, lähetä tai vie neuleet lähimpään Punaisen Ristin Kontti kierrätystavarataloon. Kontti tavarataloja on Espoossa, Joensuussa, Kuopiossa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Oulussa, Porissa, Rovaniemellä, Tampereella, Turussa ja Vantaalla. http://kontti.punainenristi.fi/tavaratalot

SPR toimittaa käsityöt eteenpäin vastaanottokeskuksiin!

Kirjoita kirjekuoreen/pakettiin/kassiin ”Marttojen neuleet turvapaikanhakijalle”.

Neulo sukkia (miesten sukista suurin pula), pipoja, lapasia, kaulahuiveja.

  1. Neulo lämmin käsityö martan rakkaudella.
  2. Liitä valmiiseen käsityöhön viesti, esim. pahvilappu, johon voit kirjoittaa oman nimesi ja halutessasi tervehdyksen martalta. Laita tervehdyksesi suomeksi ja englanniksi, jotta turvapaikanhakija saa maistiaisen suomen kielestä! Esimerkiksi näin: [Toinen puoli:] ”Tämän neuleen teki Martta. ♥ Tervetuloa Suomeen!” [Toinen puoli:] ”This knitting is made by Martta. ♥ Welcome to Finland!”
  3. Kirjoita kirjekuoreen/pakettiin/kassiin ”Marttojen neuleet turvapaikanhakijalle”. 4. Lähetä tai vie neuleet lähimpään Punaisen Ristin Kontti kierrätystavarataloon. SPR toimittaa käsityöt eteenpäin vastaanottokeskuksiin!

Neuleita kerätään ainakin vuoden loppuun saakka. Keräystä jatketaan 2016, mikäli tarvetta on.

Lisätietoja:
Marttaliitto pirkko.elomaa-vahteristo@martat.fi 050 374 3145

SPR mimmu.piirto@redcross.fi + 358 40 5111571


TEHDÄÄN YHDESSÄ!

Kotitalousneuvontaa turvapaikanhakijoille

Kotitalouskurssit ja yhdessä kokkaaminen ovat monipuolista marttajärjestön kotitalousneuvontaa parhaimmillaan. Toiminta auttaa turvapaikanhakijoita esimerkiksi arkeen sopeutumisessa. Kotitalousneuvontaa voivat antaa niin marttajärjestön ammattilaiset kuin vapaaehtoisetkin: vapaaehtoiset voivat olla apukäsinä vastaanottokeskuksissa ja turvapaikanhakijoiden arjessaAmmatillisuus ja vapaaehtoistoiminta tukevat ja täydentävät toisiaan palvelujen ja toiminnan tarjoamisessa.  Lue, millaista toimintaa marttajärjestön ammattilaiset ja vapaaehtoiset voivat toteuttaa yhteisvoimin.

AMMATTILAISTEN PITÄMÄT KOTITALOUSKURSSIT

KURSSIEN tavoite on tukea ja vahvistaa osallistujien arkea, hyvinvointia ja taitoja kotitalousneuvonnan keinoin. Ammatillinen kotitalousneuvonta tukee ja ohjaa oppimista.

TEEMA JA SISÄLLÖT kurssille suunnitellaan yhteistyössä kohderyhmän tarpeiden mukaan. Ruokakurssiin sisältyy ruoanvalmistuksen lisäksi teemaan liittyvä teoria-aihe sekä ruoka- ja työskentelyohjeet. Tarvittaessa kurssiin voidaan sisällyttää kodin siivoukseen, vaatehuoltoon ja raha-asioihin liittyviä aiheita.

ASIANTUNTIJOILLA on alan koulutus ja he ovat tottuneet työskentelemään eri kohderyhmien kanssa. Heillä on myös tietotaito ruoanvalmistuksesta, ravitsemuksesta, kodinhoidosta ja kodin raha-asioista.

KURSSITOIMINTA on maksullista tai sitä voidaan toteuttaa hankerahoituksella.

VAPAAEHTOISTEN OHJAAMA RUOANVALMISTUS

VAPAAEHTOISTEN ohjaamassa ruoanvalmistuksessa tavoite on valmistaa yhdessä ruokaa ja samalla saada tilaisuus myönteiselle vuorovaikutukselle ja yhdessäololle. Vapaaehtoisten kokkailut ovat luonteva tapa tutustua eri maiden ruokakulttuureihin, tarjota mielekästä yhteistä tekemistä ja rakentaa siltaa eri kulttuuritaustasta tulevien ihmisten välille.

KOULUTUSTA vapaaehtoiset ovat saaneet toimintaansa mm. ruokamartta- tai Pikkukokkikerho-ohjaajien koulutuksessa tai muussa ketjukoulutuksessa. Lisäksi moni martta harrastaa vapaa-aikanaan ruoanlaittoa ja leivontaa.

VAPAAEHTOISTOIMINNASTA ei makseta palkkaa. Kulut, mm. ruokatarvikkeet, on sovittava toiminnan tilaajan kanssa.


Lahjoita pakolaiskriisityöhön

Lahjoita seuraavien tahojen kautta:

Punainen Risti

Kirkon Ulkomaanapu

Unicef

Suomen pakolaisapu


Tee tavaralahjoitus harkitusti

Suomen Punainen Risti kerää kontteihin tavaraa, joista osa menee vastaanottokeskuksiin. Voit viedä omia keittiövälineitä, harrastusvälineitä ja tekstiilejä konttiin. Vastaanottokeskuksien mahdollisuus ottaa tällä hetkellä lisää tavaraa on rajallinen, tilanne muuttuu viikoittain. Kontit ottavat vastaan yksittäisiä tavaroita, mutta eivät suurkeräyksiä. Voit myös olla yhteydessä paikkakuntasi seurakuntaan, jossa voi olla järjestetty vaatekeräys turvapaikanhakijoille.

Kontin vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua täältä

Lisätietoja Kontista


Seuraa tukiverkostojen toimintaa sosiaalisessa mediassa

Nopeasti vaihtuvissa tilanteissa sosiaalinen media on usein nopein taho jakamaan ajankohtaista tietoa siitä, mitä apua missäkin päin tarvitaan tai vastaavasti ei juuri nyt pystytä ottamaan vastaan. Koko yhdistyksen tai marttaryhmän ei tarvitse liittyä jäseneksi, usein riittää, että valitsette keskuudestanne yhteyshenkilön joka seuraa oman alueen sosiaalista mediaa.

Facebookista löytyy mm. Refugee Hospitality Club, joka jakaa päivittäin tietoa siitä, miten voi auttaa. Myös alueellisesti on perustettu vastaavia ryhmiä. Useilla vastaanottokeskuksilla on lisäksi omia tukiryhmiään. Osa sivuista on julkisia, osa on suljettuja ryhmiä, joihin lähetetään liittymispyyntö.


Maahanmuuttoviraston ohjeistus kotimajoitusta harkitseville

Facebookista löytyy suljettu ryhmä kotimajoitusta harkitseville Refugees welcome – kotimajoitusta turvapaikkaa tarvitseville ja tarjoajille. Migri on nimennyt heidät viralliseksi kotimajoituksen koordinoijaksi.


SPR:n piirien yhteystiedot

HELSINKI JA UUDENMAAN PIIRI
Punainen Risti, Helsingin ja Uudenmaan piiri
Salomonkatu 17 B, 5. krs 00100
hup.neuvonta@punainenristi.fi, 020 701 2369

HÄMEEN PIIRI
Punainen Risti, Hämeen piiri
PL 369 33101 Tampere
hame@punainenristi.fi, 020 701 2770

KAAKKOIS-SUOMEN PIIRI
Punainen Risti, Kaakkois-Suomen piiri
Kouvolankatu 5-7 45100 Kouvola
kaakkois-suomi.kouvola@punainenristi.fi, 020 701 2710

LAPIN PIIRI
Punainen Risti Lapin piiri
Lähteentie 10 96400 Rovaniemi
lappi@punainenristi.fi, 020 701 2560

LÄNSI-SUOMEN PIIRI
Punainen Risti, Länsi-Suomen piiri
Jyväskylän aluetoimisto Ailakinkatu 5 40100 Jyväskylä
lansisuomi.jyvaskyla@redcross.fi, 020 701 2840

SEINÄJOEN ALUE & ÖSTERBOTTEN
Punainen Risti, Seinäjoen aluetoimisto PL 35, Laturitie 2, 60511 Hyllykallio
Österbottens distrikt: rolf.sund@rodakorset.fi, 0400 263 448

OULUN PIIRI
Punainen Risti, Oulun piiri Uusikatu 22 90100 Oulu
oulu@punainenristi.fi, 020 701 2610

SATAKUNNAN PIIRI
Punainen Risti, Satakunnan piiri Pohjoispuisto 3 28100 Pori
satakunta@punainenristi.fi, 020 701 2829 (ma-pe klo 10-17)

SAVO-KARJALAN PIIRI
Punainen Risti, Savo-Karjalan piiri Kauppakatu 35 80100 Joensuu
aila.niemi@punainenristi.fi, 0400 158 390

VARSINAIS-SUOMEN PIIRI
Punainen Risti, Varsinais-Suomen piiri Kristiinankatu 10 20100 Turku
varsinais-suomi@punainenristi.fi, 020 701 2400


Lisätietoja

Marttaliitto
Marianne Heikkilä
toiminnanjohtaja
marianne.heikkila@martat.fi
050 3751195

SPR
Mimmu Piirto
kehittämispäällikkö
mimmu.piirto@redcross.fi
040 5111571