|

|

Martat edustivat Islannissa ja vaikuttivat EI maantiesynnytyksiä! -kannanottoon

Marttoja osallistui Nordens Kvinneforbund (NKF) konferenssiin Islannissa. Yksi tärkeistä keskusteluteemoista oli maantiesynnyttäminen. Pohjoismaiset naiset eivät hyväksy synnytyssairaaloiden keskittämistrendiä, joka on käynnissä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa. Ei maantiesynnytyksiä!

Keskittämisen seurauksena yhä useampi lapsi syntyy autossa matkalla sairaalaan vaarantaen lapsen ja äidin terveyden pahimmillaan peruuttamattomasti. On kohtuutonta, että naisten ja perheiden tulee pitkien matkojen takia asua sairaalapaikkakunnalla pitkänkin aikaa odottaen synnytyksen käynnistymistä.

Väestö ikääntyy ja huoltosuhde heikkenee kaikissa Pohjoismaissa. Uusia sukupolvia tarvitaan ottamaan vastuuta yhteiskunnasta ja sen kansalaisista. Haluavatko nuoret naiset enää asua seuduilla, joissa ei ole synnytyssairaaloita lähellä?

Synnyttävien naisten palveluja tulee parantaa tarjoamalla kaikille mahdollisuus sairaalasynnytykseen. Nordens Kvinneforbund (NKF) vastustaa naisten ajamista takaisin koteihin synnyttämään.

Marttaliitto osallistui NKF:n kesäkonferenssiin Islannissa 17.-19.6.2016.

– Nordens Kvinneforbund (NKF) on pohjoismainen naisten yhteistyöjärjestö, jonka jäseniä ovat Suomesta Marttaliitto ja Marthaförbundet, Norjasta Kvinne- och familieforbund, Ruotsista Riksförbundet Hem och Samhälle ja Islannista Kvenfelagasamband. NKF edustaa noin 68.000 naista.