|

|

Martat ohjaavat urheilijanuoret keittiöön

Martat kannustavat nuoria ja heidän vanhempiaan tutustumaan urheilevan nuoren ruokailuun. Vuoden 2013 alusta alkanut Jane ja Aatos Erkon säätiön tukema hanke Paikoillanne, valmiit, keittiöön -haluaa innostaa nuoria ruoanvalmistamiseen, terveellisten välipalojen tekemiseen ja samalla antaa tietoa hyvästä ravitsemuksesta.

Ruoka on oleellinen osa urheilijan kokonaisvaltaista hyvinvointia harjoittelun ja levon ohella. Kasvavassa iässä olevan nuoren ravitsemukseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Kasvaakseen normaalisti ja kehittyäkseen omassa lajissaan, nuoren urheilijan ruokavalion on oltava kunnossa.

”Hyvä ravinto tukee jaksamista ja suorituskykyä. Haluamme muistuttaa, että on muitakin vaihtoehtoja kuin kaupan välipalat. Riittävä, monipuolinen ja oikein rytmitetty syöminen ovat urheilijan ravitsemuksen kulmakivet”, kertoo Marttaliiton kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä.

Nuoren urheillessa ja treenatessa ravitsemusasiat saattavat jäädä jalkoihin ja niihin ei seuratoiminnassa tule aina kiinnitettyä tarpeeksi huomiota. Käytännön taitoja on hyvä harjoitella, jotta nuori osaa valmistaa omat ja ravitsevat välipalansa.

Marttajärjestön alueelliset piirit pitävät urheilua harrastaville nuorille ja heidän vanhemmilleen tietoiskuja ja 2-3 tunnin välipalakursseja, joissa opetellaan valmistamaan ravitsevia ja monipuolisia sekä helposti mukaan otettavia ja säilyviä välipaloja. Käytännön ruoanvalmistuksen lisäksi nuorille annetaan tietoa ravitsemuksesta. Kursseilla ja tietoiskuissa kerrotaan, miten urheilevan kannattaa syödä: ennen treenejä, niiden jälkeen ja kisamatkoilla.

Marttaliitto on tuottanut YouTube-kanavalleen lyhyet ja helpot ohjeet kahdeksan eri välipalan tekoon. Video-ohjeet löytyvät osoitteesta www.youtube.com/martattv.

Kursseja ja tietoiskuja voi tiedustella paikalliselta marttapiiriltä osoitteesta: https://www.martat.fi/piirit/

Lisätiedot

Marttaliitto ry

Teija Jerkku, kehittämispäällikkö
teija.jerkku(at)martat.fi
050 342 0585

Kaisa Härmälä, kehittämispäällikkö
kaisa.harmala(at)martat.fi
050 511 8007