|

|

Martat tanssivat tähteiden kanssa

Älä suotta heitä hyviä ruoka-aineksia pois, vaan kokkaa niistä maukas ateria, iltapala tai jälkiruoka. Marttaliitto osallistuu Euroopan jätteen vähentämisen viikkoon 19.-27.11. kaikkien 16 piirinsä voimin. Tavoitteena on ruokajätteen vähentäminen.

Kotitaloudet tuhlaavat vuosittain noin viisi prosenttia ostamastaan ruuasta. MTT:n tutkimusten mukaan yksittäinen kotitalous heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin vuosittain 50-65 kiloa. Roskiin menee eniten vihanneksia, kotiruokaa ja maitotuotteita sekä leipää ja muita viljatuotteita. Myös hedelmiä ja marjoja heitetään paljon pois.

Lähes kolmannes biojätteestä on YTV:n pääkaupunkiseudulla tekemän tutkimuksen (Rokka rikassa 2009) mukaan syötäväksi kelpaavaa ruokaa. Jos tulokset yleistetään koko Suomea koskevaksi, se tarkoittaa vuoden aikana mm. yli 9 miljoonaa kiloa leipää, lähes yhtä paljon perunaa ja 5 miljoonaa kiloa puuroa.

Peräti kolmannes kuluttajien aiheuttamista ympäristövaikutuksista syntyy syömisestä. Helppp tapa vähentää ympäristökuormitusta on keventää biojätepussia.

Marttapiirit järjestävät viikon aikan kursseja, luentoja ja näyttelyitä teemalla ”Tanssii tähteiden kanssa”. Martat neuvovat, miten ruokaostosten suunnittelu ja sopivat annoskoot keventävät biojätepussia ja miten eilisen tähteistä valmistuu tämän päivän ateria.

Ruokakurssit ovat maksullisia. Luennot ja näyttelyt maksuttomia.

Kurssien, luentojen ja näyttelyiden lisätiedot suoraan piireiltä.

 Katso paikalliset tapahtumat tästä linkistä!