|

|

Martat tekivät Aikuispakkauksen

Kun nuori itsenäistyy, on erityisen tärkeää hallita arjen perustaidot. Kaikilla nuorilla ei ole riittävästi tietoja ja taitoja muuttaessaan kotoa, vaan he tarvitsevat tukea ravitsemuksen, ruokatalouden, kodinhoidon ja raha-asioiden hoitoon. Marttojen Aikuispakkaus on itsenäistyville nuorille tarkoitettu oman elämän aloituspaketti, joka antaa valmiuksia arjen pyörittämiseen.

Ajatus aikuispakkauksesta, äitiyspakkauksen tyylisestä sinkkuelämän aloituspakkauksesta, syntyi Martoissa jo vuonna 2004. Suomen maabrändivaltuuskuntakin antoi loppuraportissaan Aikuispakkauksen kokoamisen Martoille tehtäväksi vuonna 2010. Työ on edennyt vaiheittain.

 – Ensin kokosimme nettisivuillemme itsenäistyville nuorille tärkeitä vinkkejä ja hankintalistoja. Nyt julkaisemme konkreettisen tuotepaketin ja siihen liittyvän nettisivun, kertoo Marttojen toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä.

– Tuemme nuorten arkitaitoja monenlaisilla kursseilla. Vuonna 2013 Marttojen järjestämät nuorten kurssit tavoittivat yli 6 000 nuorta. Aikuispakkaus paketoikin nyt osaamisemme ja huolenpitomme konkreettiseksi tuotteeksi, Heikkilä täydentää. 

Aikuispakkauksen tuoteperhe rakentuu Marttojen kurssilahjakortin ympärille – arjenhallinnan taitoja oppii parhaiten itse tekemällä asiantuntevassa ohjauksessa. Lahjakortti oikeuttaa osallistumaan mille tahansa Marttojen kurssille. Nuori voi valita Marttojen kurssitarjonnasta itselleen sopivimman kurssin, ruoanlaiton kodinhoidon, taloudenhallinnan tai puutarhanhoidon alueilta. Käytännön kurssi antaa taitoja, jotka eivät katoa.

Lahjakortin lisäksi Aikuispakkaus sisältää Penninvenyttäjän keittokirjan, leipäohjemagneetin, tiskiharjan ja siivousliinoja, palovaroittimen, Nuorisoasuntoliiton asumisoppaan ja hyödyllistä tietoa kuluttamisesta. Aikuispakkaukseen haluttiin vielä jotain lämmintä ja pehmeää symboloimaan Marttojen huolenpitoa. Jokaisessa Aikuispakkauksessa onkin martan neulomat villasukat. Tuotteet on pakattu laatikkoon, jossa voi myöhemmin säilyttää vaikka oman kodin tärkeitä papereita.

NUORET MUKANA KEHITTÄMÄSSÄ AIKUISPAKKAUSTA

Nuoret ovat olleet mukana kehittelemässä Aikuispakkausta. Keväällä 2014 tehtiin nettikysely, jossa kartoitettiin nuorten toiveita Aikuispakkaukseen liittyen. Kyselyyn vastasi yhteensä 1483 nuorta. 

Vastaajat toivoivat Aikuispakkauksen sisältävän vinkkejä edullisen ja ravitsevan ruuan laittamiseen, ruokaostosten suunnitteluun ja ateriarytmiin. Rahankäytön suunnittelu ja vuokralaisten oikeudet ovat aihealueita, joissa itsenäistyvät nuoret erityisesti kaipaisivat tukea. Kyselystä selvisi myös, että siivousvälineiden ja muiden arjen ”välttämättömien” taloustavaroiden hankinta tulee monille yllätyksenä. 

Penninvenyttäjän keittokirjan ohjeilla valmistuu helppo ja edullinen kotiruoka arkisista aineksista. Jääkaappiin kiinnitettävä leipäohje muistuttaa, että leipominen on helppoa ja edullista. Marttojen keskeinen neuvonnan sisältöalue, talousneuvonta, antaa paljon käytännön tietoja ja vinkkejä: Aikuispakkauksen verkkosivuille on kerätty ohjeita talouden suunnitteluun ja raha-asioiden hoitamiseen nuoren näkökulmasta. 

AIKUISPAKKAUS VERKOSSA

Aikuispakkauksen rinnalla toimii Aikuispakkauksen oma nettisivu www.martat.fi/aikuispakkaus, jonne on koottu tärkeitä marttavinkkejä. Vinkkeihin pääsee suoraan Aikuispakkaukseen painettujen QR-koodien avulla. 

Sivustolta löytyy mm. listoja tarpeellisista hankinnoista. Listoja voi skannata QR-koodien avulla suoraan omaan puhelimeen. Sivuston linkit vievät suoraan MartatTV:n videoihin, joiden avulla nuori voi opetella vaihe vaiheelta esimerkiksi, miten pestään vessa tai miten tehdään makaronilaatikkoa. Verkkosivut pyrkivät vastaamaan nuorten erilaisiin tarpeisiin: siellä voi syventyä juuri itseä hyödyttävään sisältöön, oli se sitten sulakkeen vaihto tai taloudensuunnitelmalomakkeen täyttäminen. 

AIKUISPAKKAUKSIA JAETAAN MAKSUTTA NUORILLE MARTTOJEN KURSSEILLA

Aikuispakkauksia jaetaan nuorille Marttojen Pidä kiinni rahoistasi -kursseilla, joita järjestetään Marttapiireissä ympäri Suomen. Kurssien tavoitteena on edistää nuorten taloudellista osaamista ja arjen hallintaa. Kursseilla tehdään yhdessä edullista ja terveellistä ruokaa sekä jaetaan vinkkejä ja tietoa omien raha-asioiden hoitamisesta. Kursseja rahoittavat Marttaliitto ja LähiTapiola. 

AIKUISPAKKAUKSET MYYNTIIN MARTANPUOTIIN

Aikuispakkauksia voi myös ostaa Martanpuodista (www.martanpuoti.fi), Marttojen omasta verkkokaupasta 17.10.2014 lähtien. Aikuispakkaus on hyvä lahjaidea koulun päättäville, ammattiin valmistuville, omaan kotiin muuttaville ja myös nuorille, joilla tuntuu olevan jo kaikkea. Aikuispakkauksen hinta on 90 euroa, joka sisältää myös postimaksun. 

Lisätietoja:
Marianne Heikkilä, toiminnanjohtaja
puh. 050 375 1195
marianne.heikkila@martat.fi


Aikuispakkauksen yhteistyökumppanit:
LähiTapiola, Nuorisoasuntoliitto, Sinituote, Novita, Kuluttaja-lehti

Marttaliitto ry

Martat on kansalaisjärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia ja kotitalouden arvostusta. Järjestö antaa jäsenilleen taitoja ja valmiuksia vaikuttaa omassa elinympäristössään ja yhteiskunnassa. Marttaliitto suunnittelee järjestön toimintaa ja julkaisee kotitalouksia varten ruokaan, ravitsemukseen, puutarhanhoitoon, ympäristöön, kodin talouteen ja kodinhoitoon liittyvää aineistoa. Marttaliittoon kuuluu 16 piiriä, joissa kotitalous- ja puutarhaneuvonnan ammattilaiset järjestävät opetusta ja kursseja. Marttayhdistyksiä on 1300 ja niissä lähes 47 000 jäsentä. Yhdistykset kokoontuvat marttailtoihin kotitalouskurssien, kädentaitojen, luentojen ja opiskelun merkeissä. Vuonna 2014 vietetään Marttojen 115 juhlavuotta työn merkeissä. https://www.martat.fi

Aikuispakkauksen äidin, Merja Siltasen puheenvuoro Aikuispakkauksen lanseeraustilaisuudessa luettavissa täällä.