|

|

Martat toimivat arjessa Itämeren puolesta

Vuosi sitten Marttaliitto antoi Baltic Sea Action Group -säätiölle oman sitoumuksensa Itämeren puolesta. Sitoumuksessaan Marttaliitto lupasi jakaa tietoa siitä, miten jokainen voi kulutusvalinnoillaan vaikuttaa myös Itämeren puhdistumiseen. Tiedon jakamista toteutetaan 16 alueellisen piirin järjestämillä kursseilla, ja neuvontatilaisuuksissa.

Sitoumukset ovat hyvä tapa saada tärkeä asia julkisuuteen ja saada ihmiset ajattelemaan. Näin ison asian kyseessä ollen saattaa tuntua, että yksittäinen ihmisen keinot vaikuttaa ovat kovin vähäiset. Tässä sanoisin kuitenkin – aiheeseen sopivasti – että pienistä puroista syntyvät suuret vedet. Kun iso joukko ihmisiä tekee pieniä tekoja, vaikutus on suuri – toteaa Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä.

Hyvät, ekologiset ja kestävät kulutusvalinnat vaikuttavat vesistöjen tilaan ja sitä kautta myös Itämeren hyvinvointiin. Ympäristönäkökulma on mukana kaikessa marttojen kotialousneuvonnassa ja erityisesti viime vuonna käynnistyneillä Vähänkö hyvää! – eettisen kuluttamisen kursseilla ja tapahtumissa.

Ruokavalinnoilla on merkittävä vaikutus vesistöjen rehevöitymiseen. Vähänkö hyvää – Ekoruokakursseilla martat neuvovat, että kuluttaja voi edistää ympäristön hyvinvointia suunnittelemalla ostoksensa, lisäämällä ruokavalioonsa kasviksia, suosimalla sesonkiruokaa ja valitsemalla lähellä tuotettuja elintarvikkeita. Myös ruokajätteen määrä vähenee, kun ostokset suunnitellaan etukäteen ja ruokaa laitetaan kerralla sopiva määrä. Piirit järjestävät aiheesta tänä vuonna 130 kurssia, joille odotetaan runsaat 1450 osallistujaa.

Myös pyykinpesussa ja kodin siivouksessa tehdyt valinnat vaikuttavat vesistöihin. Martat neuvovat, että pyykkiä on pestävä täysiä koneellisia ja fosfaattia sisältäviä pesuaineita on vältettävä. Säännöllisen siivoamisen myötä pesuaineiden määrää voi vähentää. Vuonna 2011 piirit järjestävät lähes 100 tekstiilinhoito- ja siivouskurssia, joille odotetaan 1300 osallistujaa.

Kotipuutarha- ja ympäristöneuvonnassa opastetaan hoitamaan pihaa ja puutarhaa niin, että ravinteet eivät huuhtoudu vesistöihin. Eettinen piha –kursseilla jaetaan tietoa kompostimullan käytöstä, maan pinnan kattamisesta ja lannoitteiden valinnasta. Piirit järjestävät tänä vuonna tästä aiheesta 24 teemakurssia, joille odotetaan lähes 500 osallistujaa.  Puutarhanhoidon ympäristövaikutuksista kerrotaan myös kaikessa muussa piirien järjestämissä puutarhaneuvonnassa.

Marttojen toteuttamiin avoimiin neuvontatilaisuuksiin ja -tapahtumiin voivat osallistua kaikki asiasta kiinnostuneet. Lisäksi marttajärjestö toteuttaa erityisryhmille kohdennettua neuvontaa.Vuosittain järjestetään noin 4000 kurssia, joilla tavoitetaan 166 000 henkilöä. Marttojen kotisivuilla on vuosittain 1,8 miljoonaa kävijää.

Lisätiedot:

Marttaliitto ry

toiminnanjohtaja

Marianne Heikkilä

010 838 5532

marianne.heikkila@martat.fi

MARTTALIITTO RY

Marttaliitto on kansalaisjärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia ja kotitalouden arvostusta. Järjestö on puoluepoliittisesti sitoutumaton. Järjestö antaa jäsenilleen valmiuksia vaikuttaa omassa elinympäristössään ja yhteiskunnassa. Marttaliittoon kuuluu 43000 jäsentä.

www.marttaliitto.fi