|

|

Martoille vuoden 2014 Kriminaalihuollon palkinto

Marttaliitto ry on saanut tämänvuotisen Kriminaalihuollon palkinnon Arki sujuvaksi -kurssitoiminnasta. Kurssit ovat apuna valmennettaessa vankeja vapauteen ja oman arkensa hallintaan. Kurssisisällöt muodostuvat ruoanvalmistuksesta sekä kodin ja raha-asioiden hoitoon liittyvistä asioista. Kouluttajina toimivat alueellisten marttapiirien kotitalousalan ammattilaiset.

Vastaavia kursseja on jo aiemmin pidetty päihde- ja mielenterveyskuntoutujille, ja vuonna 2012 toiminta käynnistyi yhdessä Rikosseuraamuslaitoksen kanssa vankiloissa ja yhdyskuntaseuraamustoimistoissa.

Kurssitoiminnan tavoitteena on vankien ja yhdyskuntaseuraamusasiakkaiden arjen taitojen kohentaminen kotitalousneuvonnan avulla. Palaute kurssilaisilta, yhteistyökumppaneilta ja kotitalousneuvojilta on erittäin rohkaisevaa. Ruokahan on kaikkia kiinnostava asia, joka päivä pitää syödä, ja kun ruuan valmistaakin konkreettisista raaka-aineista itse ja se vielä maistuu, voi syntyä kipinä tarttua omaan arkeensa lujemmin.

Kurssit opettavat toimimista ryhmässä, alun joskus epäilevistäkin kommenteista huolimatta päädytään lopuksi istumaan saman ruokapöydän ääressä ja vaihtamaan kokemuksia. Kurssilta saa myös todistuksen – se voi olla ensimmäinen todistus, minkä on koskaan saanut, ja sellaisena tosi tärkeä paperi, painottaa Marttaliiton hankekoordinaattori Päivi Känsälä.

Kuluvana vuonna 12 Marttaliiton kaikkiaan 16:sta piiristä toteuttaa parisataa Arki sujuvaksi -kurssia vankiloissa ympäri maata. Toimintaa rahoittavat marttajärjestö ja Raha-automaattiyhdistys (RAY), Rikosseuraamuslaitoksen yksiköiltä peritään omavastuuosuus.

Palkinto, 5000 euroa, jaettiin 28.10. Kriminaalihuollon tukisäätiön järjestämässä Kriminaalityön foorumissa Jyväskylässä. Palkinnonsaajan valitsi tänä vuonna tutkija Jouko Karjalainen, joka totesi palkitsemispuheessaan, kuinka kaoottista monen vankilasta vapautuvan ja yhdyskuntarangaistusta suorittavan arki tahtoo olla. Elämän ensimmäinen reseptivihko voi olla paljon muutakin kuin vain opas muutaman aterian valmistukseen.

Palkinnon kävivät vastaanottamassa Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä, hankekoordinaattori Päivi Känsälä ja erikoisneuvoja Hanni Kuronen.

Foorumin pääaiheena oli järjestöjen rooli valvotun koevapauden ja valvontarangaistuksen toimintasisältöjen tuottamisessa.

Lisätietoja:

Marttaliitto ry 
Päivi Känsälä, hankekoordinaattori
puh. 050 310 3843
s.posti: paivi.kansala@martat.fi

Marianne Heikkilä, toiminnanjohtaja

puh. 050 375 1195
s.posti: marianne.heikkila@martat.fi

Lisätietoja Kriminaalihuollon palkinnosta Kriminaalihuollon tukisäätion sivuilla.