|

|

Martta – ehdota suomalainen kansallisruoka!

Nyt etsitään suomalaista kansallisruokaa. Martat ovat mukana ELO-säätiön ja MTK:n kanssa etsimässä kansallisruokaamme. Tule mukaan äänestämään.

100-vuotias Suomi saa herkullisen syntymäpäivälahjan. Vuonna 2016 jokainen suomalainen pääsee äänestämään maan ensimmäistä kansallisruokaa. Tutustu suomalaiseen ruokaan ja tule mukaan äänestämään! 

Äänestä täällä >

Suomalainen ruokakulttuuri on täynnä aarteita. Meillä on omaperäisiä valmistustapoja ja raaka-aineita, joista on syytä olla ylpeä. Suomen juhlavuosi on ainutlaatuinen tilaisuus nostaa esiin kansalliset ruoka-aarteet ja valita parhaiden herkkujen joukosta yksi yhteinen kansallisruoka.

Kansallisruoka -hankkeen suunnittelussa on ollut mukana kymmeniä ruoka-alan ympärillä toimivia järjestöjä. Projektin toteuttajina ovat ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ja Maataloustuottajien keskusliitto MTK.

Kaikki suomalaiset pääsevät ehdottamaan kansallisruokaa. Ehdokkaista raati valitsee 12 ruokaa kansallisiksi ruoka-aarteiksi, joista yksi nimetään äänestyksen perusteella kansallisruoksi. Raatiin kuuluvat:

Ravitsemusneuvottelu-kunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen, Maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Maija Silvennoinen, Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula, Marttojen toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä, Finnjävel-ravintoloitsija Henri Alén, ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä, historioitsija ja kirjailija Lasse Lehtinen, Svenska Litteratursälskapetin arkistonhoitaja Yrsa Lindqvist, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Kim Palhus, Mondo-lehden päätoimittaja Kati Kelola sekä MTK:n ruokakulttuuri-asiamies Anni-Mari Syväniemi ja ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki

Yhdessä halutaan syödä useammin!

Syödään yhdessä -hankkeelle on todella tilausta. Sen osoittaa tutkimus, joka julkaistiin 6.6.2016 (Taloustutkimus, n=2015). Suomalaiset haluaisivat viettää enemmän aikaa yhdessä ruoan ääressä. Perheaterioiden lisäksi halutaan rentoa syömistä ystävien ja lähipiirin kanssa. Myös ravintolassa haluttaisiin syödä nykyistä enemmän. Tutkimus osoittaa, että kaipaamme yhteisöllisyyttä, mutta keinoja sen toteuttamiseen ei tahdo löytyä. Kyläilykultuurin uusia muotoja etsitään. Myös kansainvälisissä vertailututkimuksissa näkyy, että meillä käytetään muita maita vähemmän aikaa yhteisiin aterioihin. 

Seuraa ja osallistu keskusteluun twitterissä ja Instagramissa

#ruokakulttuuri #juomakulttuuri #finnishfood #vuodenkokki/@vuodenkokki #vuodenkokki2017 #vuodentarjoilija/@vuodentarjoilija #vuodentarjoilija2017 #bocusefi/@eerovottonen #villiyrttiviikko #kouluruokailu #suomi100 #goodnewsonschoolmeals #kouluruokailu #kouluruokapäivä #syödäänyhdessä/@syödäänyhdessä #suomisyöjajuo/@suomisyöjajuo #kansallisruoka

Lisätietoja:

Seija Kurunmäki, +358 400 460894, seija.kurunmaki@elo-saatio.fi
Sini Garam, +358 50 587 0929, sini.garam@elo-saatio.fi
Moila Ant-Wuorinen, +358 50 370 4742, moila.ant-wuorinen@elo-saatio.fi