|

|

Marttailtamat herätettiin eloon – marttayhdistysten hyvät marttateot palkittiin 2021

Marttailtamilla on pitkät perinteet, ensimmäiset pidettiin jo 1900-luvun alussa vastapainona arjelle. Iltamat kokosivat useiksi päiviksi yhteen kyläläisiä ja asukkaita yhteen kakkukurssien, ruokakurssien, puutarha-, säilöntä ja ompelukurssien merkeissä.

Huhtikuisena iltana 28.4. herätettiin rakastetut Marttailtamat uudelleen eloon, kun lähes 300 marttaa ympäri Suomea kokoontui yhteen virtuaalisesti. Illan aikana palkitsimme marttapiirien nostamia vuoden 2020 marttatekoja ja annoimme innostavia vinkkejä uuden ajan etämarttailuun.

Martat tekevät tekoja yksin ja yhdessä

Rajoitetuissa olosuhteissa martat eivät lannistu tai jää odottamaan tulevaa. Keksimme keinot kokoontua, kohdata muita ja toteuttaa toimintaa sekä tietysti – vaikuttaa. Korona-aika on opettanut martoille uutta ja kasvattanut. Monet yhdistykset ovat toimineet aktiivisesti ja huolehtineet jäsenistöstään.

Illan aikana nostettiin esille marttatekoja. Palkitut marttateot ovat kantaneet ja vieneet eteenpäin yhdistystoimintaa, mahdollistaneet jäsenien kohtaamisen sekä kannustaneet elinikäiseen oppimiseen – kaikki nämä ovat toteutuneet palkituissa martateoissa. Marttapiirit valitsivat omalta alueeltaan marttayhdistyksiä, jotka ovat jaksaneet ylläpitää toimintaa, löytäneet uusia tapoja marttailla ja toteuttaa tapahtumia viimeisen vuoden aikana.

Aktiivisuudesta, periksiantamattomuudesta ja marttailuhengen ylläpitämisestä myönnettiin yhdistyksille kiitokseksi mahdollisuus osallistua oman piirin ruokakurssille. Valitut yhdistykset sopivat kurssin ja ajankohdan piirinsä kanssa.

Palkitut marttateot koronavuonna 2020

Etelä-Hämeen Martat

Etelä-Hämeen marttateko: Harvialan Martat, jotka ovat aktiivisesti osallistuneet verkkoluennoille sekä toteuttaneet myös itse verkkoluentoja korona-aikana.


Etelä-Karjalan Martat

Etelä-Hämeen marttateko: Räihän Martat/Nuijamaa ovat rohkeasti järjestäneet marttayhdistyksen vuosikokouksen verkossa Jitsi Meet -sovelluksen avulla.


Itä-Hämeen Martat

Itä-Hämeen marttateko: Porlammin Martat, DRIVE-IN-myyjäiset ja jokaiselle jäsenelle lähetetty marttamuki teemalla ”Yhteisiä marttailuja odotellessa”.


Kainuun Martat

Kainuun Marttojen marttateko: Kajaanin Martat, jonka jäsenet ovat olleet aktiivisia vertaistukea antavia jäseniä, järjestäneet ulkotapahtumia ja opettaneet teamsin käytössä muita.


Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Martat

Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttojen marttateko: Kauhavan Marttojen vinkkiviestitys Facebookissa, 100 ekaa koronapäivää. Somekampanja marttojen aktivoimiseen ja marttailun ilonsanoman levittämiseen.


Keski-Suomen Martat

Keski-Suomen Marttojen marttateko: Luhangan Martat ja kevätbingo. Toiminta on ollut aktiivista ja yhdistys on järjestänyt tapaamisia yhteisten kävelyiden merkeissä.


Kymenlaakson Martat

Kymenlaakson Marttojen marttateko: Elimäen Teuroisten Marttayhdistyksen organisoima Kouvolan yhdistysten yhteinen verkkotapahtuma.


Lapin Martat

Lapin Marttojen marttateko: Aktiiviset kässämartat ovat toteuttaneet toimintaa koronasta huolimatta aktiivisesti, ja lisänneet kursseihin ekstrana etäosallistumismahdollisuuden. Viime vuonna kässämartat toteuttivatkin kymmenkunta käsityökerhokertaa, myös Martanpäivänä sekä Marttailuviikolla.


Lounais-Suomen Martat

Lounais-Suomen Marttojen marttateko: Turun marttayhdistyksen M-klubi, joka on antanut seniori- ja ikäihmisille korona-aikana vertaistukea ja oppia digitaitojen vahvistamiseen.


Pirkanmaan Martat

Pirkanmaan Marttojen marttateko: kässämarttaryhmä, joka on kokoontunut etäyhteyksin ja pitänyt toiminnan aktiivisena kaikille jäsenilleen koronasta huolimatta.


Pohjois-Karjalan Martat

Pohjois-Karjalan Marttojen marttateko: Pohjois-Karjalan alueen marttayhdistyksille, jotka ovat toteuttaneet korona-aikana Facebook-livelähetyksiä. Tunnustus ohjataan erityisesti aktiiviselle ja korona-aikana livelähetyksiä moderoineille Villit Martat yhdistykselle.


Pohjois-Pohjanmaan Martat

Pohjois-Pohjanmaan Marttojen marttateko: Oulun Kakaravaaran Martat, joka on aktiivinen marttayhdistys, oli korona-aika tai ei. He toimivat aktiivisesti ja ovat myös viime vuonna kokoontuneet pienryhmissä erilaisiin marttailtoihin. He ovat halunneet tarjota jäsenistölle virkistävää tekemistä korona-aikanakin. Kokoontumiset ovat olleet koronarajoitusten mukaisia ja samaa aihesisältöä on ollut 2–3 eri tapaamiskertaa. Marttailtojen toistaminen on lisännyt iltoja järjestävien työn määrää ja vaatinut enemmän suunnittelua ja koordinointia.

Vapaaehtoistoiminta on myös ollut aktiivista. Heidän Vilppu-koulutetut martat ovat pitäneet ikäihmisille tapaamisia. Ikäihmisten tapaamiset ja niiden mahdollistaminen ovat olleet ensiarvoisen tärkeitä.


Savon Martat

Savon Marttojen marttateko: Kuopiossa toimiva Keskikaupungin Martat. Yhdistys on toiminut korona-aikana seuraten aikaansa ja toimimalla vuorovaikutteisesti.  Yhdistys toimii aina jäseniensä parhaaksi ja odottaa jo aikaa, jolloin päästään pitämään marttailtoja ja kohtaamaan kasvotusten, tekemään matkoja ja harrastamaan yhdessä kulttuuria sekä vaikuttamaan vapaaehtois- ja talkootoiminnassa. Keskikaupungin Martat on toteuttanut myös toimintaa toisten marttayhdistysten kanssa.


Uudenmaan Martat

Uudenmaan Marttojen marttaeko: Etäkässäkahvila, jonka vetäjinä ovat toimineet vapaaehtoiset Riikka Karppinen ja Tanja Rantanen. He ovat aktivoineet kässämarttoja sekä muita aiheesta kiinnostuneita mukaan toimintaan ja vetäneet ryhmää asiantuntevasti. Tärkeää on ollut ylläpitää kaikille yhteistä marttailuhenkeä. Yli yhdistysrajojen toimivat kässämartat ovat osallistujien itse ideoimilla sisällöillä ja mahdollistaneet suositun kässäkahvilan toiminnan jatkumisen koronasta huolimatta.


Lisätietoja:

Marianne Heikkilä, pääsihteeri: marianne.heikkila@martat.fi

Marjahelena Salonen, palvelu- ja markkinointijohtaja: marjahelena.salonen@martat.fi


Marttailtamat ja Mikko Kuustonen (Huom! Tämä videotallenne on katsottavissa 11.5.2021 saakka) >

Marttailtamat herätettiin eloon -videotallenne >