|

|

Marttailuviikolla 16.–22.5. perustetaan viljelylaatikoita – Apunasi on myös Marttojen maksuton opasvihko

Tänä vuonna Marttailuviikon teema on laatikkoviljely. Viikon aikana kaikille avoimissa yleisötapahtumissa sekä marttailloissa neuvotaan, miten viljelylaatikko kannattaa perustaa.

Kaikki martat, marttayhdistykset ja -piirit on kutsuttu mukaan Marttailuviikkoon. Marttaliitto kannustaa yhdistyksiä järjestämään viikon aikana ainakin yhden tapahtuman. Viljelylaatikko voi myös olla marttayhdistyksen yhteinen kesäprojekti. 

– Marttailuviikko on samalla osa Marttaliiton Monimuotoinen kotipiha -hanketta, joka lisää tietoutta luonnon monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä, sekä tarjoaa ratkaisuja kotipihojen monimuotoisuuden lisäämiseen, kertoo Marttaliiton asiantuntija Tiina Ikonen.

Viljelylaatikosta saa satoa jo muutamalta neliöltä

Hyvin suunniteltu viljelylaatikko tuottaa satoa koko kesän. Lähiruoan kasvattaminen on palkitsevaa, ja kasvatus onnistuu viljelylaatikon lisäksi myös ruukuissa ja kasvimaalla. Viljelylaatikko sopii yhtä hyvin pienelle tai isolle pihalle, parvekkeelle tai terassille. Kasvilajeista voi jokainen valita laatikkoon itselleen mieluisimmat kasvit. 

Kasvata ruokaa viljelylaatikossa -opas

Marttaliiton maksuton opasvihko tarjoaa vinkit ja valmiit suunnitelmat onnistuneeseen viljelylaatikkoon. Oppaassa esittelemme kasveja, joita on helppo viljellä laatikossa. Toimeen voi tarttua heti keväällä, kun maa on lämmin. Viljelykausi kestää pitkälle syksyyn, ja satoa voi korjata yöpakkasten alkamiseen saakka. 

Tutustu laatikkoviljelyyn Facebook-liven kautta

Toukokuussa Facebookin Martat vinkkaa -sivun suorassa lähetyksessä tutustuttiin viljelylaatikon perustamiseen käytännössä. Joensuun Kukkolan näytepuutarhassa neuvot antoi kotipuutarha- ja ympäristöasiantuntija Maarit Sallinen-Uusoksa. 


Lisätietoa

Valtakunnallinen Marttailuviikko tuo martat ja marttatoiminnan näkyvästi esille. Jäsenet pukeutuvat viikon aikana Marttojen t-paitoihin ja järjestöasuihin. 

Monimuotoinen kotipiha, Kestävä ja syötävä kotipiha kaupungissa-hanke (2021–2022) lisää tietoutta luonnon monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä, sekä tarjoaa helppoja ratkaisuja ja kehittää konkreettisia malleja kotipihojen monimuotoisuuden lisäämiseen. Hankkeessa halutaan lisätä vuoropuhelua monimuotoisesta kotipihasta sekä yhteisöllisyyttä kaupunginosissa ja lähikortteleissa. Hanketta koordinoi Marttaliitto.  Yhteistyötahoina ovat Etelä-Hämeen, Pirkanmaan, Pohjois-Karjalan Martat ja muut marttapiirit, sekä Hyötykasviyhdistys ry, Puutarhaliitto ry ja alueelliset puutarhayhdistykset. Lisätietoa: www.martat.fi/kotipiha.