|

|

Marttaliitolle Vaikuttavaa!-tunnustuspalkinto 2016

RAY:n avustustoiminta julkaisi 10.2. vuoden 2016 Vaikuttavaa!-tunnustuspalkinnon saajat. Tänä vuonna palkinnon vaikuttavasta ja tuloksellisesta järjestötoiminnasta saavat Marttaliitto, Oulun Seudun Muistiyhdistys ja Vailla vakinaista asuntoa ry.

RAY myöntää vuosittain kolme Vaikuttavaa!-tunnustuspalkintoa yhteiskunnallisesti vaikuttavasta ja tuloksellisesta järjestötoiminnasta.

Palkittavien järjestöjen valinta perustuu RAY:n avustusosastolla tehtävään seurantatyöhön. Järjestöt raportoivat hakemusperusteisesti myönnettävien raha-automaattiavustusten käytöstä ja avustetun toiminnan vaikutuksista RAY:lle vuosittain. Lisäksi RAY:n avustusosaston avustusvalmistelijat, tarkastajat ja seurantavastaavat tapaavat järjestöjä myös henkilökohtaisesti. RAY:n seurantajärjestelmä on poikkeuksellisen kattava muihin järjestötoiminnan rahoittajiin verrattuna.

– Seuraamme RAY:llä sekä avustusrahojen käyttöä että niillä tuotetun toiminnan laatua. On pelaajiemme ja koko yhteiskunnan etu, että tiedämme mihin rahapeleihin käytetyt eurot päätyvät, ja mitä niillä saadaan aikaiseksi, huomauttaa RAY:n seurantapäällikkö Janne Jalava.

RAY:n avustusta myönnettiin tänä vuonna 824 sosiaali- ja terveysalan järjestölle 1711 avustuskohteeseen yli 315 miljoonaa euroa. Avustettu toiminta kattaa koko Suomen.

– Tänäkin vuonna halusimme erityisesti tuoda esiin, miten monipuolista työtä järjestöt Suomessa tekevät. Palkittavat kolme järjestöä auttavat toiminnallaan hyvin eri tavoin hyvin erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Yhdistävänä tekijänä näillä järjestöillä on kuitenkin toiminnan korkea laatu, toteaa Jalava.

Vaikuttavaa!-tunnustuspalkinnon saajat 2016


Marttaliitto ry, Arki sujuvaksi -kurssitoiminta


Marttapiirit järjestävät työpajanuorille, mielenterveys- ja päihdekuntoutujille, maahanmuuttajille ja heidän perheilleen sekä vangeille ja yhdyskuntaseuraamusasiakkaille vuosittain noin 900 kotitalouskurssia. Kurssien tavoitteena on paitsi vahvistaa osallistujien arjen sujumista myös edistää kurssilaisten sosiaalisten taitojen kehittymistä ja ryhmässä toimimista.

– Tämä vaativa työ palkitsee, ja paras palkinto tulee usein suoraan osallistujilta. Ohjenuoranamme on: ”Jokainen on hyvä jossakin”. Ne taidot pitää vain löytää. Pienetkin onnistumisen kokemukset kantavat ja rohkaisevat eteenpäin kohti uusia tavoitteita ja itsenäistä elämää, kuvaa työtä koordinaattori Päivi Känsälä Marttaliitosta.

Katso esittelyvideo.

10.2.2016 Yle uutiset (kurssitunnelmia kohdassa 4:06 alkaen). Kuopion vankilan kristillisen kuntoutusosaston Arki sujuvaksi –kurssi. 

Lisätietoja:

toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä
p. 050 375 1195
marianne.heikkila(at)martat.fi

koordinaattori Päivi Känsälä
Arki sujuvaksi -toiminta
p. 050 310 3843
paivi.kansala(at)martat.fi


Oulun Seudun Muistiyhdistys ry


Yhdistys tekee työtä muistisairauksien ja niiden haittavaikutusten vähentämiseksi ja toimii muistisairaiden ja heidän perheidensä etujen valvojana. Yhdistys toimii myös muistisairaiden ja heidän perheidensä tukena arjen haasteissa ja jakaa tietoa ja neuvoja sairastuneille sekä heidän läheisilleen sekä sairauden kohdatessa että edetessä.

Lisätietoja:

järjestövastaava Paula Ylikulju
p. 040 716 1401
paula.ylikulju(at)osmy.fi


Vailla vakinaista asuntoa ry, matalan kynnyksen toiminta


Järjestön Yökiitäjä-auto etsii pääkaupunkiseudun asunnottomia, ja tarjoaa apua, tukea ja mahdollisuuksien mukaan kuljetusta ja ruokaa asunnottomille. Vertaistoiminnan ja vapaaehtoistyön keskus Vepa puolestaan on kohtaamispaikka, joka tarjoaa asunnottomille mahdollisuutta vertaistukeen, apua asunnon etsintään ja viranomaisasioiden hoitoon sekä ruokailuun ja suihkuun. Myös Yökeskus Kalkkersin kriisipiste, Soldiksen päihteettömät tapahtumat, ja järjestön asumisneuvonta sekä Vartiosaaren toimintakeskus toimivat asunnottomien tukena vaikeassa elämäntilanteessa.

Lisätietoja:

toiminnanjohtaja Sanna Tiivola
p. 050 407 9702
sanna.tiivola(at)vvary.fi

Matalan kynnyksen toiminnan esimies
Jussi Lehtonen
p. 050 373 0920
jussi.lehtonen(at)vvary.fi


Lisätietoja:

RAY, seurantapäällikkö Janne Jalava, 09 4370 2819, janne.jalava@ray.fi
RAY, tiedottaja Johanna Kotonen, 040 661 5599, johanna.kotonen@ray.fi


RAY:n rahoitus turvaa satojen sosiaali- ja terveysjärjestön toiminnan Suomessa ja vaikuttaa siten satojentuhansien suomalaisten elämään. RAY seuraa avustusta saavien järjestöjen toiminnan tuloksia ja vaikutuksia. Kerätty tieto kertoo, minne vuosittain jaettava yli 300 miljoonaa euroa käytetään ja auttaa myös järjestöjä oman toimintansa kehittämisessä. Osana tätä työtä RAY palkitsee vuosittain kolme järjestöä Vaikuttavaa!-tunnustuspalkinnolla.

Marttaliitto ry Martat on kansalaisjärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia ja kotitalouden arvostusta. Järjestö antaa jäsenilleen taitoja ja valmiuksia vaikuttaa omassa elinympäristössään ja yhteiskunnassa. Marttaliitto suunnittelee järjestön toimintaa ja julkaisee kotitalouksia varten ruokaan, ravitsemukseen, puutarhanhoitoon, ympäristöön, kodin talouteen ja kodinhoitoon liittyvää aineistoa. Marttaliittoon kuuluu 15 piiriä, joissa kotitalous- ja puutarhaneuvonnan ammattilaiset järjestävät opetusta ja kursseja. Marttojen kotitalousneuvonta tavoitti vuonna 2015 lähes 140 000 henkilöä.