|

|

Marttaliiton puheenjohtajan puhe liiton syyskokouksessa

Marttaliiton puheenjohtaja Lea Sairanen avasi liiton syyskokouksen.

Arvoisat kunniajäsenet sekä kaikki Martat!

Tänään on taas se aika vuodesta kun luomme raamit ensi vuoden toiminnoillemme. Tänään me teemme myös järjestömme historiaa, mikäli järjestömme sääntömuutos hyväksytään, sillä tänään pidämme viimeistä syyskokousta ja tästä päivästä eteenpäin Marttaliiton ylintä valtaa käyttävä kokous on vuosikokous, keväisin.

Vaikuttavuutta meillä on, neuvontamme on tavoittanut viime vuonna 2012 lähes 140 000 kansalaista.  Ensi vuonna toimintamme täyttää 115 vuotta ja perustehtävämme, kotien ja perheiden hyvinvoinnin vahvistaminen ja arjen tukeminen, ei ole muuttunut mihinkään ja neuvonnalla on jatkuvasti kasvava tarve. Yhä enemmän tarvitaan marttojen antamaa neuvontaa erilaisten ihmisten parissa kuten vankilasta vapautuvien, nuorten ja heikoimmassa asemassa olevien perheiden keskuudessa.

Järjestömme on mielestäni saanut hienosti esiin sen kaksi eri puolta, ammattilaisemme ja meidät harrastaja-martat. Koko vuoden on toiminnanjohtajamme yhdessä liiton toimiston ja piirien henkilöstön kanssa tehnyt hyvää työtä, jotta monipuolinen järjestömme saa sille kuuluvaa näkyvyyttä. Niin, sanon näkyvyyttä, sillä kyllähän se on niin, että jos näymme, olemme olemassa yhteiskunnassamme, niin kovaa kilpailu ihmisten ajasta on. Jäsenmäärämme on kuitenkin jatkuvassa kasvussa, siitä kiitos kaikille!

Tämä työ on nyt kantanut hedelmää mm. siten, että Valtioneuvoston kanslia on päättänyt asettaa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden järjestämisen projektin. Projektin valtuuskuntaan on valittu neuvontajärjestöistä niin Marttaliitto kuin Finlands svenska Marthaförbund. Katson sen järjestömme tekemän työn arvostamiseksi ja osansa siinä on ihan varmasti sillä laajalla näkyvyydellä, jota järjestömme saa niin paikallislehdissä kuin valtakunnan medioissakin. Sitä näkyvyyttä teemme me jokainen, niin yhdistyksissä, toimintaryhmissä kuin tietysti ammattilaisemme työssään.

Tänään on myös henkilövalintojen aika. Toivotan kaikille ehdokkaille hallituksen vaaliin onnea ja kuka tahansa teistä tuleekin hallitukseen valituksi, uskon, että tuotte hallitukseen näkemystä ja osaamisenne. Kiitos kaikille, jotka olette lähteneet mukaan ehdolle.

Haluan myös samalla kiittää nykyistä hallitusta, varapuheenjohtaja Riitta Leinosta, liiton johtoryhmää ja koko henkilöstöä. Teidän kanssa on hyvä tehdä työtä, yhdessä, keskustellen, kommentoiden ja kehittäen. Tämä porukka vie järjestöämme koko ajan eteenpäin.

Tänä vuonna ovat luonto ja sen suomat mahdollisuudet olleet erityisesti toiminnassamme esillä. Mennään eikä meinata-kampanja Metsähallituksen luontopalveluiden kanssa on ollut menestys. Suuri määrä ihmisiä on tutustunut retkeilyn, sieni- ja marjastusretkien ja vapapäivä-tapahtuman myötä järjestöömme ja tämä on vasta alkua. Kampanja jatkuu ensi vuonnakin. Muistakaa, että kampanjat ovat loistavia jäsenrekrytointitapahtumia, kertokaa toiminnasta yhdistyksissänne ja piireissä.

Tänä vuonna olemme ottaneet käyttöön lähes paperittomat hallituksen kokoukset, sillä vuoden alussa hallituksen jäsenille hankittiin iPad-laitteet ja samalla luovuttiin kokonaan hallituksen asiapapereiden lähettämisestä postitse. Tällä ratkaisulla säästämme paperia ja luontoa, ja mikä tärkeintä, säästämme työaikaa, sillä hallituksen papereiden kopiointi ja lähettäminen olivat oma rumbansa. Hallitus on myös kokeillut kokousten pitämistä osittain etäyhteyksillä. Olemme istuneet yhteistyökumppanimme Opintotoiminnan Keskusliiton tiloissa niin Helsingissä, Turussa, Oulussa, Tampereella kuin Joensuussakin. Kokemukset ovat olleet hyviä ja jatkamme samaa menettelyä myös ensi vuonna kahden kokouksen vuosivauhdilla. Yhteistyökumppanilla on niin hyvät laitteet ja yhteydet, että olemme voineet keskittyä kokouksiin, ei tekniikkaan. Yhteistyössä on voimaa. Etäyhteyskokouksilla olemme säästäneet matkakustannuksia ja aikaa ja saaneet samalla aikaa hallituksen strategiatyöskentelylle, jota teemme nykyisin kaksi kertaa vuodessa. Kohtaamista kasvokkain ei korvaa mikään, mutta osan kokouksista voi pitää myös etäyhteyksillä.

Uskon, vettä kasvokkain kohtaamisen tärkeydestä samaa miltä ovat myös piirien puheenjohtajat, jotka ovat tavanneet toisiaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa  järjestetyillä  puheenjohtajien kesäpäivillä. Saamani palautteen perusteella piirien puheenjohtajat ovat kokeneet pj-päivät hyödyllisiksi ja toiminta jatkuu. Kiitos pj-päivistä kuuluu Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja Tuulalle, sillä hänen ideastaan ja aktiivisuudestaan ottaa yhteyttä minuun koko asia sai alkunsa. Hienoa, että yhteistyö järjestössämme saa uusia muotoja. Samaa aktiivisuutta toivon teiltä kaikilta. Ottakaa rohkeasti yhteyttä liiton hallituksen jäseniin kuin puheenjohtajaankin.

Uusia muotoja toimintamme on saanut tänä syksynä, kun Martat on nyt myös Twitterissä. Vaikka sanoin aiemmin, että yritän nyt olla vain siellä Facebookissa, olen myös muutaman twiitin lähettänyt Twitterissä. Hyvä, että olemme mukana uusissa tuulissa, mutta perinteinen marttailu marttailtoineen, kahvituksineen, neuvontatilaisuuksineen, sieninäyttelyineen, kasvokkain kohtaamisineen on toimintamme perusta, ollut jo 114 vuotta. Monipuolisuus viestinnässä ja ihmisten kohtaamisessa osoittaa, että martat ovat naisia ajassa ja hieman aikaansa edelläkin. Niin on hyvä.

Hyvät Martat, nyt on taas teidän vuoronne luotsata tätä järjestöämme uuteen vuoteen tekemällä päätöksiä, joiden pohjalta hallitus, puheenjohtaja ja toiminnanjohtaja organisaatioineen työskentelevät, vieden järjestöämme kohti uusia tuulia.

Arvoisat Martat, kokous on avattu.