|

|

Marttaliitto palkitsi ansioituneita marttoja ja marttayhdistyksiä 125-vuotisjuhlagaalassaan

Marttaliitto juhlisti 125-vuotista taivaltaan Tampere-talossa 20.4.2024 järjestetyssä juhlagaalassa, jossa palkittiin ansioituneita marttoja ja marttayhdistyksiä eri puolilta Suomea.

Marttapalkintoja jaettiin valtakunnallisesti yhdistyksille ja yksittäisille martoille yhteensä 14 kategoriassa. Palkinnon saajat valittiin Marttaliiton keräämien ehdotusten joukosta.

– Saimme valtavan määrän ehdotuksia palkittavista martoista ja marttayhdistyksistä. Tämä kertoo siitä, että toiminnassamme on mukana paljon aktiivisia henkilöitä, jotka antavat vapaaehtoisina aikaansa hyvän tekemiseen, kuvaa Marttaliiton viestinnän ja kansalaistoiminnan johtaja Reija Salovaara

– Olemme ylpeitä martoista ja yhdistyksistämme, jotka toimivat paikallisesti yhteisön kehittämiseksi ja luovat paljon hyvää ympärilleen, kuvaa jatkaa Salovaara.

Palkitut yhdistykset

Yhdistyksiä palkittiin Vuoden kasvaja- ja Aktiivinen paikallistoimija -kategorioissa.

Vuoden kasvaja -palkinnon sai Pro Martat pääkaupunkiseudulta. Yhdistys kasvatti jäsenmääräänsä viime vuonna 117 uudella jäsenellä. Palkinnon vastaanotti puheenjohtaja Elina Sydänmaanlakka.

Aktiivinen paikallistoimija -kategoriassa palkittiin kolme yhdistystä: Kaustisen Martat, Wirmon Martat Mynämäeltä ja Oulunsuun Martat Oulusta. Nämä yhdistykset tukevat omien paikkakuntiensa yhteisöllisyyttä ja elinvoimaisuutta. Palkinnot vastaanottivat Kaustisen Marttojen puheenjohtaja Pirjo Palosaari-Penttilä, Wirmon Marttojen puheenjohtaja Katja Rippstein ja Oulunsuun Marttojen puheenjohtaja Kaisa Salmu

Palkitut martat

Marttoja palkittiin 12 eri kategoriassa.

Innostajamartta-palkinnon sai Reija Setälä Pirkanmaan kansainvälisistä Martoista. Reija Setälä on monessa mukana oleva aktiivimartta.

Tapahtumamartta-palkinnon sai messuilla ja tapahtumissa marttoja edustava ja muun muassa suosittuja käsityöiltoja säännöllisesti vetävä Kirsi Peltola Paimelan Martoista Hollolasta.

Kahvittajamartta-palkinnon sai Leena Juntunen Sonkajärven Martoista. Hänet tunnetaan taitavana kahvittajana ja lettujen paistajana.

Sienimartta-palkinnon sai sieniretkiä, sieninäyttelyitä ja kokkailuiltoja ahkerasti järjestävä monitoimimartta Päivi Leinonen Kesälahti-Martoista Pohjois-Karjalasta.

Kässämartta-palkinnon sai Tanja Rantanen Kädentaitomartoista pääkaupunkiseudulta. Tanja Rantanen on ollut mukana myös Marttojen valtakunnallisen käsityötoiminnan kehittämisessä.

Ruokamartta-palkinnon sai Pirjo Kunnari Äänesalon Martoista Äänekoskelta. Pirjoa Kunnari vetää omassa yhdistyksessään ruokakursseja, tapahtumia ja muonituksia parhaimmillaan yli 20 000 osallistujalle.

Mediamartta-palkinnon sai aktiivimartta Leni Blomvall Belgian Martoista. Leni Blomvall on kotisivuasiantuntija, joka auttaa ja neuvoo marttayhdistyksiä verkon välityksellä ja kasvokkainkin.

Vertaismartta-palkinnon sai Teija Suomalainen Neuvoton-Salmin Martoista Haminasta. Teija Suomalainen kiertää oman vertaismarttatiiminsä kanssa pitämässä yhdistyksille toiminnansuunnitteluiltoja ja innostaa marttatoimintaan.

Ympäristömartta-palkinnon saaja Henna Hautakangas Anarkistimartoista pääkaupunkiseudulta on vetänyt suosittuja ilmastolukupiirejä ja ylläpitänyt keskustelua ympäristömarttojen Facebook-ryhmässä vinkaten ajankohtaisista asioista ja koulutuksista toisille ympäristömartoille.

Puutarhamarttana palkittiin oman kasvitieteellisen puutarhan Kilpisjärvelle perustanut Rauni Partanen Kilpisjärven Martoista.

Kansainvälinen martta -palkinnon sai aktiivinen martta Hilppa Siukola Linnan Martoista Hämeenlinnasta. Hilppa Siukola on omalla toiminnallaan kerännyt tuhansia euroja Marttojen kehitysyhteistyöhön.

VILPPU-vapaaehtoisena eli lähimarttana palkittiin Sirkku Muilu Nerohvirta-Kotikylän Martoista Iisalmesta. Sirkku Muilu on ehtinyt toimia monenlaisissa vapaaehtoistehtävissä, kuten Vilppu-ryhmien ja ystäväkahviloiden iloisena vetäjänä.

Lisäksi annettiin kunniamaininnat kahdelle martalle, jotka ovat pyörittäneet vapaaehtoisvoimin useita ystäväkahviloita Kainuussa. Kunniamaininnan saivat Tuula Karvonen Kajaanin Martoista ja Maire Klemetti Variskankaan Martoista Kajaanista.