|

|

Marttojen kotitalousneuvonta auttaa arjen hallinnassa

Ruokakursseja, kohtaamisia perhekeskuksissa ja vankiloissa, sieniretkiä ja luonnonyrttien tunnistusta, siivousvinkkejä Instagramissa. Tätä ja paljon muuta on Marttojen ammatillinen neuvonta.

Marttojen kotitalousasiantuntijat antavat neuvontaa kursseilla, luennoilla, kotikäynneillä ja tapahtumissa ympäri Suomea. Yhteistyökumppaneiden kanssa järjestetään kohdennettua toimintaa, jossa kohderyhmiä ovat pikkulapsiperheet, maahan muuttaneet, nuoret, kuntoutujat, rikosseuraamusasiakkaat ja ikäihmiset. Tavoitteena on tukea ja vahvistaa osallistujien arjen taitoja, sosiaalisia taitoja ja hyvinvointia. Lähtökohtana on, että jokaisella on oikeus hyvään arkeen. Toiminnassa korostuvat käytännöllisyys, vaikuttavuus ja kohtuullisen kulutuksen periaate.

Hyvää palautetta asiakkailta

Kotitalousneuvonnan asiakkaat ovat kokeneet neuvonnan hyödylliseksi.

”Kiitos kannustuksesta, tuesta ja hyväksyväisyydestä! Oli kreisiä, että pystyin niin monena kertana istumaan ruokapöydässä muiden kanssa ja vielä syömäänkin jotain.” (osallistujan palaute, Arki sujuvaksi -toiminta)

”Oli mukava vetäjä ja otti kaikki huomioon, oli helppo tulla eikä ahdistanut olla niin paljon kuin monessa sos. tilanteessa. Ruoanlaitossa sai apua ja monia asioita oppi. Lempeä tapa ohjata oli kiva.” (osallistujan palaute, Arki sujuvaksi -toiminta)

”Tosi ihana ja hyödyllinen opastus perheen ruokailuihin! Opin uutta paljon, missä voi arkea helpottaa ja aterioita monipuolistaa.” (osallistujan palaute, Lapsiperheiden arjen tukeminen -toiminta)

Kohdennettua neuvontaa ohjaavat marttapiirien koulutetut kotitalousasiantuntijat. Keskeisiä yhteistyökumppaneita vuonna 2022 olivat Takuusäätiö, Moniheli ry, Rikosseuraamuslaitos, Into ry ja Ensi- ja turvakotien liitto ry.

”Kurssi tuki hyvin nuoren taitoja. Ryhmäytymistäkin tapahtui kurssin edetessä, mikä on erittäin mukava huomata. Erittäin toimiva kokonaisuus ja vastasi niihin tarpeisiin (arjen hallinta, itsenäistyminen), joita meidän nuorillamme on.” (yhteistyökumppanin palaute 2022)

Sosiaali- ja terveysministeriö tukee Marttojen kohdennettua neuvontatyötä Veikkauksen tuotoilla. Vuonna 2022 STEA rahoitti viittä toimintaa: Arki sujuvaksi, Lapsiperheiden arjen tukeminen, Vilppu, Luontokoti ja Kestävät talouspolut.

Toimintaan osallistuneilta kerätyn palautteen keskiarvo oli 4,7 (asteikolla 1–5). Palautetta antoi yhteensä 1 086 henkilöä. Heistä 91,4 % koki toiminnan hyödylliseksi, 88 % oppi uusia taitoja ja 92 % suosittelisi toimintaa muille.

Marttojen neuvonta tavoitti 2022

  • Arjen hallintaan ja kestävään arkeen liittyvä neuvonta: 90 000 henkilöä
  • Podcastit sekä Facebookin ja Instagramin livelähetykset: 566 000 henkilöä
  • Martat.fi-verkkosivusto: 3,5 miljoonaa uniikkia kävijää, 9,1 miljoonaa sivujen katselua
  • Martat-sovellus: 25 000 käyttäjää.

Lisätietoja:

Arki sujuvaksi -toiminta: Piia Aho, piia.aho@martat.fi, puh. 050 466 4447
Lapsiperheiden arjen tukeminen -toiminta: Katariina Silanen, katariina.silanen@martat.fi, puh. 050 566 4508
Luontokoti: Anna Anttonen, anna.anttonen@martat.fi, puh. 050 473 4185