|

|

Marttojen lehdet ilmestyneet 120 vuotta

Kati Koskela, Hämeen Martat. kuva:kerttu Malinen

Tänä vuonna on kulunut 120 vuotta siitä, kun marttajärjestön lehdet alkoivat ilmestyä säännöllisesti. Sekä suomen- että ruotsinkielisillä martoilla on alusta saakka ollut omat erilliset lehtensä. Tänään suomenkielinen Martat ja ruotsinkielinen Martha ovat jäsenmaksuun kuuluvia jäsenlehtiä. Lehtiä voi myös tilata, vaikka ei olisi Marttojen jäsen. 

Marttajärjestön ja sen lehtien päämääränä on ohjata kotitalouksia kohti vastuullisempaa ja ympäristötietoisempaa elämäntapaa. Lehdet jakavat arjen kestäviä vinkkejä ruoasta ja ravitsemuksesta, puutarhanhoidosta, kodin hoidosta ja taloudesta sekä pitävät jäsenistön ajan tasalla järjestön tapahtumista.

Kansansivistäminen taustalla

Marttajärjestö perustettiin vuonna 1899, ja pian huomattiin, että tarvitaan oma lehti tiedon levittämiseksi. Lehtitoiminnan aloittamisen taustalla oli samoja kansansivistämisen näkökulmia kuin koko järjestöllä: korostettiin naisten yhteiskunnallista vastuuta ja kotien hyvinvoinnin parantamista käytännön kotitalousneuvonnalla. Lisäksi haluttiin levittää tietoa marttojen toiminnasta ja luoda yhteishenkeä järjestöön.

Lehden näytenumero ilmestyi vuonna 1902, mutta lupa oman lehden julkaisemiseen saatiin vasta 1903, jolloin ilmestyivät sekä suomenkielinen Emäntälehti että ruotsinkielinen Husmodern. Suomenkielinen lehti oli vuoteen 2007 asti nimeltään Emäntälehti, nykyään Martat. Vuosina 1958–1965 Husmodern julkaistiin kaksoisnimellä Marthabladet/Husmodern, sitten lehti sai nimen Marthabladet. Vuodesta 1999 lehden nimi on ollut Martha.

Vuonna 2023 sekä Martat että Martha ilmestyvät 6 kertaa. Tänä vuonna jäsenet ovat voineet tilata sisarjärjestönsä lehden edullisesti ja tutustua toistensa toimintaan lehden välityksellä.

Lisätietoja