|

|

Marttojen lehti täyttää 110 vuotta

Tänä vuonna on kulunut 110 vuotta siitä, kun marttajärjestö sai oman lehden. ”Toivoisin, että tämä lehti tulisi yksinkertaisine, selvine, koruttomine neuvoineen sekä helppoine hintoineen sydämellisesti vastaan otetuksi jokaiselta Suomen äidiltä ja tyttäreltä”, kirjoitti Alma Forstén lehden ensimmäisessä numerossa heinäkuussa vuonna 1902. Marttojen lehti on ilmestynyt keskeytyksettä siitä alkaen. Aluksi nimenä oli Emäntälehti, vuodesta 2007 Martat.

Marttajärjestössä on yli 45 000 jäsentä, ja lehti kuuluu marttojen jäsenmaksuun. Martat-lehteä voi tilata, vaikka ei olisikaan järjestön jäsen. Tänä vuonna lehdestä ilmestyy kahdeksan numeroa, yksi lehdistä on kaksoisnumero.

Martat keskittyy kodin arkeen ja marttojen järjestötoimintaan. Lehti sisältää ruokaohjeita ja neuvoja kodinhoitoon sekä taloudelliseen ja ekologisesti järkevään elämään. Lehdessä on tietoa kotipuutarhureille ja ohjeita käsityön harrastajille. Henkilöjutuissa tavataan marttoja eri puolilta Suomea. Yhdistysten vilkas toiminta ja järjestön ajankohtaiset asiat näkyvät lehden sivuilla.

Vuoden ensimmäisessä numerossa esitellään Marttaliiton hallituksen uusi puheenjohtaja Lea Sairanen. Ruokasivuilla tehdään perunasta suolaisia ja makeita herkkuja. Lisäksi vertaillaan erilaisia ruokavalioita, käydään marttamessuilla ja esitellään järjestön oma neulemallisto.

Lehdessä julkaistaan kaksi kertaa vuodessa piiriliite, joka sisältää alueelliset toimintakalenterit. Tänä vuonna lehden välissä ilmestyy lisäksi neljä hyvinvointiin keskittyvää liitettä, joiden aiheina ovat painonhallinta, liikunta, kiireetön ateriointi ja muisti. Marttojen piiritoimistot järjestävät aiheisiin liittyviä tapahtumia pitkin vuotta.

Lisätietoja

päätoimittaja Marianne Heikkilä marianne.heikkila (at) martat.fi, p. 050 375 1195

toimituspäällikkö Helena Kokkonen helena.kokkonen (at) martat.fi, p. 050 374 3192

Martat on kansalaisjärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia ja kotitalouden arvostusta. Järjestö antaa jäsenilleen taitoja ja valmiuksia vaikuttaa omassa elinympäristössään ja yhteiskunnassa. Marttaliitto suunnittelee järjestön toimintaa ja julkaisee kotitalouksia varten ruokaan, ravitsemukseen, puutarhanhoitoon, ympäristöön, kodin talouteen ja kodinhoitoon liittyvää aineistoa. Marttaliittoon kuuluu 16 piiriä, joissa ammattitutkinnon suorittaneet kotitalous- ja puutarhaneuvojat järjestävät kursseja ja opetusta. Marttayhdistyksiä on 1 200 ja niissä yli 45 000 jäsentä. Yhdistykset kokoontuvat marttailtoihin kotitalouskurssien, kädentaitojen, luentojen ja opiskelun merkeissä.

www.martat.fi

www.facebook.com/martatvinkkaa