|

|

Marttojen resepteillä hyviä aterioita EU-ruokakassin tuotteista

EU-ruoka-avun jakelupisteissä on tänä syksynä tarjolla Marttojen tekemää reseptivihkoa. Maukasta EU-ruokakassista -vihko sisältää helppoja reseptejä, jotka perustuvat ruoka-avun tuotteiden käyttöön. Reseptien raaka-aineluettelot ovat lyhyitä, ja ruokien valmistamiseen tarvitaan EU-ruokakassin sisältämien tuotteiden lisäksi korkeintaan muutamaa ainesta, kuten kananmunia, kasviksia tai mausteita.

Suomessa jaetaan vuosittain noin 1,9 miljoonaa kiloa EU-ruoka-aputuotteita. Lisäksi osa jakeluun osallistuvista organisaatioista jakaa myös lahjoituksena saatua ruokaa, niin sanottua hävikkiruokaa.

Reseptivihkoa on painettu 70 000 kappaletta, ja sitä on saatavilla ruoanjakopisteissä ympäri Suomea. Vihko on toteutettu Marttaliiton ja Ruokaviraston yhteistyönä.

– Haluamme nostaa jaettavan ruoan arvostusta. Ruokakassin aineksista ja hävikkiruoasta saa yhtä herkullista kuin ostetuista raaka-aineista, sanoo koordinaattori Piia Aho Marttaliitosta.

10 elintarviketta

EU-ruokakassi sisältää 10 peruselintarviketta: vehnäjauhoja, sämpyläjauhoja, puurohiutaleita, pastatuotteen, lihasäilykettä, hapankorppuja, aamiaisviljavalmistetta (mysli), hernekeittoa, maitojauhetta ja perunasosejauhetta. Suomessa jaettavat ruoat ovat täkäläisten ravitsemussuositusten mukaisia. Tuotteiden valinnassa otetaan huomioon ruokavalion monipuolisuus, elintarviketurvallisuus, säilyvyys, kuljetettavuus ja varastointimahdollisuudet. Tuoretuotteita tai kylmäsäilytystä vaativia tuotteita ei valikoimaan voida lisätä.

Ruokavirasto huolehtii elintarvikkeiden kilpailuttamisesta ja kumppaniorganisaatiot avun jakamisesta. Paikalliset yhdistykset ja seurakunnat hoitavat ruoan jakelun. Työhön osallistuu paljon vapaaehtoisia.

EU-rahoitteista ruoka-apua on jaettu Suomessa vuodesta 1996 lähtien. Rahoituksesta vastaa Vähävaraisille suunnattu eurooppalaisen avun rahasto FEAD (The Fund for European Aid to the Most Deprived).


Lisätietoja