|

|

Marttojen uudet ruokavideot takkakokkaajille: Näin säästät sähköä ja valmistat ruokaa varaavassa takassa

 Keittiön sähköuunia korvaavassa varaavassa takassa ruoka valmistuu vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen. Martat esittelevät uudessa ”Viikon takkaruokareseptit” -videosarjassa arjen kokkausta helpottavia ja koko perheelle suunnattuja monipuolisia reseptejä, joissa yhdistellään kotimaisia raaka-aineita ja kotivaratuotteita.

Viikon takkaruokareseptit -videosarjassa ja -opasvihkossa kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen valmistaa itse suunnittelemiaan ateriakokonaisuuksia, joissa hyödynnetään kotimaisia raaka-aineita ja kotivaratuotteita.

Takkaa lämmitetään talvella päivittäin sadoissatuhansissa kodeissa. Takan käyttömahdollisuuksia ruoanvalmistuksessa ei kuitenkaan juuri hyödynnetä. Monelle ruoanlaitto takassa tarkoittaa yhä edelleen vain makkaran paistamista. Lämpöä varaavassa takassa ruokaa voi kuitenkin valmistaa monin tavoin.

”Lämpöä varaava takka on erittäin monipuolinen apu ruoanlaitossa, kun käyttää hyväkseen takkalämmön eri vaiheet. Kokkaus onnistuu hiilloksella ja sen jälkeisessä lämmössä. Takan lämpö kypsentää ruokia vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen. Vain mielikuvitus on rajana, ja takan lämmössä voi hauduttaa, kypsentää ja paistaa kaikenlaisia ruokia”, sanoo Pohjois-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Heli Hjälm.

Monipuolista ja helppoa

Takkakokkaamisen tunnettuuden lisäämiseksi Martat ja tulisijavalmistaja Tulikivi ovat julkaisseet ”Viikon takkaruokaseptit” -videosarjan ja -opasvihkon, joissa kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen valmistaa varaavassa takassa helppoja ateriakokonaisuuksia koko viikolle.

”Halusimme esitellä monipuolisia vaihtoehtoja helpoiksi arkiruoiksi erityisesti perheille. Resepteissä on hyödynnetty paljon kotivaratuotteita kuten säilykkeitä, hedelmiä, hiutaleita ja rouheita, jotka säilyvät huoneenlämmössä ja joita käytetään muutenkin koko ajan. Jos kotona ei ole takkaa, ruoat voidaan valmistaa myös sähkö-, kaasu- tai leivinuunissa sekä grillissä”, Hjälm sanoo.

Energia hyödyksi kahteen kertaan

Sähköllä kotiaan lämmittävä kiittää takkakokkaajaa kahteen kertaan: Lämpöä varaavan takan lämmittäminen vähentää sähkön tarvetta merkittävästi. Kun myös ruoka valmistetaan takassa, ei ole enää tarvetta käyttää ylimääräistä sähköä lieden tai uunin lämmitykseen.

”Talviaikaan takkaa lämmitetään monessa kodissa joka tapauksessa päivittäin. Kun takkaan varautuneen lämmön hyödyntää vielä ruoan valmistuksessa, takan ekologisuus pääsee oikeuksiinsa”, Hjälm sanoo.

Hjälm sanoo, että kilowattituntien ja eurojen säästämisen lisäksi takkaruoanlaitto kasvattaa myös henkistä hyvää, Marttojen termein ”mielen kotivaraa”.

”Mielen kotivaraa voi kerryttää itselleen mieluisilla asioilla ja tutuilla arjen rutiineilla kuten kokkaamalla yhdessä. Tutkimuskin vahvistaa, että elävän tulen äärellä verenpaine ja stressi voivat laskea. Takkatulen sytyttäminen ja tuleen tuijottaminen vahvistavat arjessa jaksamista.”

Viikon takkaruokaseptit -videosarjan videoita pääset katsomaan Marttojen YouTube-kanavalta täältä. Sarjan opasvihkoa voi tiedustella Tulikiven toimipisteistä sekä Pohjois-Karjalan Martat ry:ltä.

Info: Näin käytät varaavaa takkaa ruoan valmistuksessa

  • Lämpöä varaavan takan takkapesää voi käyttää ruoan valmistamiseen sähkö- ja kaasu-uunin tai grillin tapaan.
  • Takkapesän hiilloksen yllä voi grillata.
  • Kun takka on kuumimmillaan, siinä voi valmistaa muun muassa pitsat ja lämpimät voileivät.
  • Kun lämpötila laskee, takassa voi valmistaa esimerkiksi leivonnaisia, laatikoita ja puuroja.
  • Varaavassa takassa riittää jälkilämpöä aamuun asti. Padan voi jättää hautumaan yön yli.
  • Takkapesän lämpötilaa voi mitata perinteisellä tai elektronisella lämpömittarilla.
  • Katso esimerkkejä takkaruoanlaittoon sopivista välineistä

Info: Näin säästät sähköä takkalämmityksellä

  • Leivän paistaminen (0,9 kWh) maksaa sähköuunissa (30 snt/kWh) 27 senttiä ja ostoklapeilla 6 senttiä.
  • Nykyaikainen, lämpöä varaava takka (hyötysuhde 80%) tuottaa lämpöenergiaa koivukuutiosta noin 800 kWh.
  • Varaavalla takalla on mahdollista tuottaa yli puolet kodin lämpöenergiasta (Lähde: ”VTT:n Tulisijat ja lämpötutkimus”).