|

|

Tule mukaan Marttojen valtakunnallisen sienipäivän ja -viikon tapahtumiin – Testaa sienitietosi testillämme!

Martat kutsuvat kaikki mukaan elo-syyskuun taitteessa eri puolella Suomea järjestettäviin sienitapahtumiin. Tapahtumissa opitaan tunnistamaan hyvät ruokasienet, säilömään sieniä sekä valmistamaan maukkaita sieniruokia.

Sienikausi on alkanut lupaavasti – herkku- ja punikkitatit, haperot, limanuljaskat, mustatorvisienet sekä kantarellit ovat löytäneet tiensä sienestäjien koreihin. Myös suppilovahverot ovat jo paikoitellen heränneet.

Marttojen sienineuvojat tarjoavat apua sienten tunnistamiseen perinteisenä Marttojen valtakunnallisena sienipäivänä lauantaina 29.8. Kyseessä on samalla Suomen luonnon päivä, ja se käynnistää Marttojen sieniviikon, jolloin eri puolilla Suomea toteutetaan sieniretkiä, -ruokakursseja sekä -neuvontaa.

Martat suosittelevat keräämään aina vain niitä sieniä, jotka varmuudella pystyy itse tunnistamaan. Sieniretkelle kannattaa lähteä heti, kun tunnistaa jo yhden tai muutaman varmasti syötäväksi kelpaavan sienen.

Sienet ovat suomalaista superruokaa parhaimmillaan

Sienistä puhutaan paljon niiden hyvän maun vuoksi, mutta ne ovat myös ravintoarvoltaan erinomaista syötävää. Sienet ovat kevyttä ja vähärasvaista ravintoa, ja ne sisältävät paljon kuitua ja vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Sienet sopivat hyvin myös useimmille erityisruokavaliota noudattaville.

Metsästä itse poimittuina sienet ovat ilmaisia ja samalla tärkeä ilmastoteko. Lisäämällä sieniä, marjoja ja kasviksia ruokavalioon vähennät ilmastokuormitusta. Metsämme tarjoavat luonnonantimia pitkälle syksyyn, aina lumen tuloon saakka. Tutustumalla Marttojen säilöntäohjeisiin, voit kokea talvellakin kesäisiä makuelämyksiä.

Testaa sienitietosi testillämme

Voit valmistautua syksyn sieniretkiin tekemällä hauskan sienitestimme. Löydät testin täältä.

Lisätietoa

Kysymykset sieniin ja sieniviikon tapahtumiin liittyen

  • asiantuntija Tiina Ikonen, tiina.ikonen@martat.fi, 050 339 4262 (tunnistaminen)
  • kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen, emmi.tuovinen@martat.fi, 040 821 9099 (ruoanvalmistus)
  • viestintäpäällikkö Joonas Jylhä, joonas.jylha@martat.fi, 050 331 2978

Martat viettävät valtakunnallista sienipäivää vuosittain elokuun viimeisenä lauantaina. Kyseessä on pitkä perinne, sillä ensimmäisen kerran valtakunnallista sienipäivää vietettiin vuonna 1994. Tämän jälkeen sienipäivä on järjestetty yhtä poikkeusta lukuun ottamatta joka vuosi.