|

|

Marttojen vinkit kotona olevien koululaisten ruokailuun

Kouluruokailu on vakiintunut ja tärkeä osa koulupäivää. Kun nälkä kurnii vatsassa ja olo on väsynyt, tuntuu että mikään juttu ei luista. Martat tarjoavat neuvontaa ja reseptejä, nyt kun koululaiset ovat koronaviruksen vuoksi kotona.

Muista säännölliset tauot

Säännöllinen ateriarytmi pitää lapset virkeänä koko päivän ja auttaa koulutehtäviin keskittymisessä. Säännöllinen syöminen ei kuitenkaan ole jatkuvaa napostelua, vaan selkeitä aterioita. Sopikaa yhteinen lounasaika, jolloin kotona oleva perhe ruokailee yhdessä. Säännöllisyys auttaa myös vanhempaa, joka tekee kotona etätöitä.

Ole suunnitelmallinen ja hyödynnä valmiita ruokalistoja

Ruoat kannattaa suunnitella etukäteen vaikka yhdessä koko perheen voimin, niin arkikin helpottuu, kun ei tarvitse koko ajan olla miettimässä seuraavaa ateriaa. Voit hyödyntää Marttojen valmiita ruokalistoja.

Tee kerralla isoja annoksia ruokaa ja pakasta valmiita aterioita

Tee kerralla isompi satsi esimerkiksi laatikkoruokaa. Laita osa ruoasta jääkaappiin paria seuraavaa päivää varten. Jaa jäljelle jäävä ruoka pakasterasioihin valmiiksi annoksiksi, joita on helppo sulattaa lounaaksi mikrossa. Marttojen reseptit on suunniteltu niin, että kaikki ruoat ovat edullisia, herkullisia ja valmistuvat nopeasti.

Hyödynnä perinteistä lautasmallia

Lautasmalli ja ruokapyramidi ovat hyviä apuvälineitä oikeanlaisen aterian kokoamiseen. Lautasmalli on helppo opettaa myös lapselle. Koosta ateria niin, että puolet lautasesta on kasviksia, neljännes lautasesta perunaa tai (täysjyvä)riisiä/pastaa ja neljännes lautasesta lihaa, kalaa, munaa tai palkokasveja. Ota ruokaa aina vain sen verran kuin arvioit jaksavasi syödä.

Valmisruoka ei ole pannassa – täydennä aterioita raasteilla

Monet kokevat painetta ruokien valmistuksesta kotona. Kannattaa muistaa, että myös valmisruoasta voi helposti koota hyvän aterian. Valmisruokaa voi täydentää esimerkiksi itse tehdyllä raasteella ja kasviksilla.

Opeta ruoanlaittoa ja kotitaloustaitoja lapsille

Lapset ovat mielellään mukana ja osallistuvat ruoanlaittoon. Marttojen Pikkukokki -sivuilta löydät ruokaohjeita, joiden tekemiseen lapset voivat helposti osallistua. Lapset voivat helposti tehdä myös salaatin, kattaa pöydän ennen ruokailua tai kerätä ja tiskata astiat yhteisten ruokailujen jälkeen.