|

|

Me teimme sen! Satakunnan martoista malleiksi kierrätysnäytökseen

Martat ystävineen tempaisivat 60 vapaaehtoismallilla toisenlaisessa näytöksessä SuomiAreenalla. Aurinko helli tuhatpäistä yleisöä kun Satakunnan Martat loistivat Rätei ja lumpui –näytöksessä 15.7 Porissa.

Upeaa kierrätysmuotia esiteltiin Marttojen Rätei ja lumpui –muotinäytöksessä, jossa kierrätysmuoti näyttäytyi modernina, trendikkäänä ja kaikille sopivavana. Näytöksessä ei nähty mitään ”lumppuja”, vaan laadukasta, monipuolista, suomalaista suunnittelua, ammattilaisten ja harrastajien toteuttamana.

Toisenlaisen näytöksestä teki myös 60 vapaaehtoista marttaa ystävineen, jotka esittelivät tuotteita reippaasti ja iloisesti. Vaikka moni oli ensimmäistä kertaa mallin tehtävissä, sujui näytös ja sen sisääntulot mallikkaasti. Torin täyteinen yleisö antoikin raikuvat aplodit ensikertalaisille.

Toisenlaisen muotinäytöksen juontaja Saimi Hoyer ja kansanedustaja Jani Toivola kehuivat eri-ikäisiä vapaaehtoisia rohkeiksi ja näyttäviksi malleiksi, jotka osasivat esitellä kierrätysvaatteet koko kansan sydämeen. Satakunnan Marttojen ja Marttaliiton hallituksen luottamusjäsen Sari Granni oli tehnyt puolen vuoden työn yhdessä piirinsä vapaaehtoisten sekä koordinaattori Suski Vilkkulan kanssa, jotta kaikki sujuisi mutkattomista yleisön edessä. Vapaaehtoispanoksensa antoivat myös paikalliset kampaajat, meikkaajat ja suunnittelijat.

Marttaliiton, Globe Hopen, 4H:n  ja Pfaff-ompelukoneiden yhteistyönä järjestetyn Garderobi t-paitakilpailun voittajatyöt olivat myös esillä 4H-nuorten päällä. Myös Nuorten Työpajan sekä SPR:n kontin vaatteita nähtiin nuorten päällä. Yhteinen muotinäytös oli satakuntalaisten vapaaehtoisten Marttojen voimanponnistus.

Näytöksen mahdollistivat seuraavat yhteistyökumppanit:

Globe Hope

Outi Pyy

Lumene

Joco Björneborg

Eilen Design

KongaRoo

SPR Kontti

4H-neuvontajärjestö

Nuorten Työpaja

Hius-Prisma

Hiusstudio Bläk

Hiustukku Afrodite

Muotitavaratalo Ratsula

Jannelan Kukkatukku

Meikkaajat ja kampaajat Sabrina Hievanen, Lissu Laattala, Kaisa Vartio, Riikka-Maija Saarinen ja Minna Peltoniemi

MISTÄ ON KYSE?

Kierrätysmuotinäytös ”Rätei ja Lumpui”
Marttojen Garderobi – keskustelun jatkotilaisuus
Porin torilla ke 15.7.2015 klo 16-16.30

Satakunnan Kansan huomioitsija kirjoitti tilaisuudesta seuraavaa:

Ilona Konttinen

Miten kauniita vaatteita ja ihmisen näköisiä malleja! Mikä tunnelma ja tekemisen onni! Aurinko helli täydellä terällään sekä runsasta yleisöä että muotinäytöksen tekijöitä Porin torin Satakieli-lavalla keskiviikkona iltapäivällä.

Satakielen iloinen viserrys olisi varmasti kuulunut, elleivät kesämusiikki ja aplodit olisi sitä peittäneet. Satakielikin riemuitsi kierrätyksen, uusiokäytön, luovan käytön ja tekstiilitaiteen puolesta.

Satakunnan Martat olivat keränneet upean kattauksen satakuntalaista ja kotimaista kierrätysvaatemuotia. Kyse ei kuitenkaan ole vain vaatteista ja asusteista. Laajemmin ajateltuna vanhaa ja jo hyväksi todettua tuotetta tai palvelua ei ole mitään syytä heittää romukoppaan esimerkiksi muutaman euron kalliimpien kulujen vuoksi. Niin yksityisissä kuin julkisissa hankinnoissa vastuullisuus on äärimmäisen tärkeä valintaperuste. Hiukan kalliimpi voi olla edullisempi pitkässä juoksussa. Sanotaanhan sitä niinkin, että raha on vain väline.

Vakavien asioiden äärellä tarvitaan vastapainoksi myös viihdettä. Sitä saatiin torilla, eikä vähiten monen mallin upeasta debyytistä catwalkilla. Ja vielä tarkennukseksi, minun mielestäni kierrätys on vakava asia.