|

|

Mielipidekirjoitus: Älä mene helpon rahan halpaan

Julkaistu mm.: Kymen Sanomat 30.6., Kouvolan Sanomat 2.7., Lapin Kansa 4.7., Ilkka 6.7., Etelä-Saimaa 9.7., Karjalainen 9.7., Keskipohjanmaa 10.7., Pohjalainen 11.7.,

Onnea sinulle, joka olet äskettäin saanut opiskelupaikan! Onnistuit ja saavutit tavoitteesi. Menet kohti sitä suuntaa, mikä sinua kiinnostaa. Tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia, ja opiskeluvuodet ovat ikimuistoista aikaa.

Uusi elämäntilanne tietää muutoksia – luultavasti myös muuttoja. Edessä on opiskeluajan asunnon etsiminen, monet hankinnat ja itsenäinen elämä. Tämän tietävät myös mainonnan ammattilaiset ja pikalainoja tarjoavat yritykset. Unelmien ja mielikuvien varjolla meille kaupataan paljon sellaista, mitä emme oikeasti tarvitse. Rahaa on näennäisen helposti saatavilla, muutaman klikkauksen päässä. Siinä vaiheessa vipin hinta ei huoleta, ja maksuvelvollisuudetkin voi siirtää pitkälle tulevaisuuteen.

Pikalaina tulee kuitenkin aina kalliiksi. Todelliset korot ovat korkeat, ja lainoihin sisältyy erilaisia piilokuluja. Lainan maksaminen käy monelle ylivoimaiseksi, ja jos takaisinmaksuun otetaan uutta velkaa, kierre on valmis. Riski ulosottoon joutumisesta onkin suuri juuri siinä elämänvaiheessa, kun lapsuudenkodista muutetaan omaan asuntoon.

Nuorilta ja opiskelijoilta odotetaan usein kriittistä ajattelua. Tuota taitoa kannattaa harjoitella pika-lainojen ja markkinakikkojen humussa. Vertaile lainatarjouksia, tutki niiden ehdot, laske todelliset kulut. Tule tietoiseksi siitä, millaisilla keinoilla markkinat meitä houkuttelevat.

Järkevä taloudenpito on kansalaistaito, jonka jokainen oppii, jos haluaa. Säästämiseen ja oman budjetin tekemiseen on paljon hyviä keinoja, myös sellaisia, jotka sopivat opiskelijan tuloihin. Löydä itsellesi sopivat tavat ja ryhdy oman kukkarosi hallitsijaksi.

Me Marttaliitossa ja Takuusäätiössä haluamme edistää nuorten talousosaamista. Kutsumme sekä nuoret että päättäjät mukaan toteuttamaan tätä tavoitetta.

Erkki Ukkola
Rahat riittää! -hankekoordinaattori, Marttaliitto ry

Marianne Heikkilä
pääsihteeri, Marttaliitto ry

Minna Markkanen
kehittämispäällikkö, Takuusäätiö