|

|

Mielipidekirjoitus: Arkea voi keventää oikaisemalla ruoanlaitossa ja hyödyntämällä puolivalmisteita – Yhteisistä aterioista ei kannata tinkiä

Julkaistu Helsingin Sanomissa 14.4.2020

Perheillä on nyt aikaa olla yhdessä. Kaikissa perheissä kotiin sulkeutuminen ei kuitenkaan tarkoita yhdessäoloa ja pullantuoksuisia hetkiä. Poikkeusarjessa pienetkin ongelmat saattavat kärjistyä. Osalta lapsista on nyt kadonnut säännöllinen päivärytmi, kunnollinen ruokailu ja muu arkinen huolenpito.

Poikkeusolojen aikana on tärkeää pitää huolta arjen rytmistä. Säännöllinen ruokailu, ulkoilu ja nukkumaanmenoajat tuovat haastavaankin lapsiperhearkeen rytmiä ja turvallisuudentunnetta, joita nyt erityisesti tarvitaan. Jokapäiväisen huolenpidon merkitys korostuu. Arkea voi keventää vaikka oikaisemalla ruoanlaitossa ja hyödyntämällä puolivalmisteita. Yhteisistä aterioista ei kuitenkaan kannata tinkiä.

Pienikin tuki voi ehkäistä haastavien elämäntilanteiden kärjistymistä. Tällä hetkellä yhteiskunnan on tärkeää pitää kiinni lapsiperheiden kiireettömistä palveluista ja tarjota niitä verkon ja puhelimen välityksellä.

Monia kiireettömiä palveluja on nyt ajettu alas, koska yhteiskunta on valjastettu hillitsemään koronaviruksen leviämistä. Tuen tarve perheissä ei häviä, eikä tilanne parane lykkäämällä palvelujen tarjoamista tulevaisuuteen. Tähän hetkeen tarvitaan uusia tapoja tavoittaa perheet, ja onkin hienoa, että niitä nyt kehitetään monella taholla. Esimerkiksi Martat tarjoavat kotitalousneuvontaa ja vastauksia arjen kysymyksiin päivittäin puhelimen ja chatin kautta.

Piia Aho, hankekoordinaattori, Kotoisa-hanke

Katariina Silanen, koordinaattori, lapsiperheiden arjen tukeminen, Marttaliitto