|

|

Mielipidekirjoitus: Ikäihminen kaipaa ruokaseuraa

Julkaistu mm.: Etelä-Suomen Sanomat 31.8., Turun Sanomat 1.9., Kymen Sanomat 1.9., Keskisuomalainen 1.9., Karjalainen 3.9., Keskipohjanmaa 3.9.

Suomen 100-vuotisjuhlaa vietettiin teemalla Syödään yhdessä. Ruoka maistuu seurassa, ja yhdessäolo virkistää. Moni vanhus syö kuitenkin kaikki ateriansa yksin. Se saattaa johtaa jopa heikkoon ravitsemuksen tilaan.

Tutkimuksissa on havaittu, että ikääntyneet saavat ruoastaan liian vähän proteiinia. Tämä voi aiheuttaa terveys- ja jaksamisongelmia ja altistaa jopa muistisairauksille. Energiantarve vähenee ikääntyessä, joten kaikki tarvittavat ravintoaineet täytyy saada entistä pienemmästä ruokamäärästä. Ruokavalio on laadittava huolella sekä kotona että laitoshoidossa.

Riskiryhmä ovat kotona yksin asuvat vanhukset. Oman ruokahuollon rutiinit voivat tuntua vaivalloisilta ja jopa turhilta: ”Mitä sitä nyt yhdelle ihmiselle ruokaa laittamaan.” Vaikka omaiset täyttäisivät jääkaappia valmiilla ruoalla ja välipaloilla ja ateriapalvelu toisi ruokaa kotikeittiöön asti, ei ole varmaa, tuleeko ruoka syötyä. Ruoka ei välttämättä maistu ilman pöytäseuraa, tai vanhus ei muista syödä tai juoda riittävästi. Kunto laskee, vaikka ruokaa ja juomaa on tarjolla. Ongelma kärjistyy, kun ikäihminen kotiutetaan sairaalahoidosta ilman riittävää tukea.

Ikääntyneiden osuus Suomen väestöstä kasvaa. Tilastokeskus arvioi, että yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä nousee 26 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä ja 29 prosenttiin vuoteen 2060 mennessä. Miten ikääntyneet pysyvät hyvinvoivina ja toimintakykyisinä?

Miten saisimme vanhukselle ruokaseuraa? Voisivatko saman talon asukkaat syödä vuorotellen toistensa luona ateriapalvelun tuomat ateriat? Voisivatko kotona asuvat vanhukset käydä silloin tällöin palvelutalossa syömässä yhdessä muiden kanssa? Lapset, sukulaiset ja ystävät voivat pistäytyessään syödä ja kahvitella yhdessä ikäihmisen kanssa, kenties samalla tarkistaa ruokakaapin sisällön ja keskustella riittävästä juomisesta ja syömisestä.

Martat työskentelevät ikäihmisten terveyden edistämiseksi. Järjestämme ikäihmisille ja omaishoitajille ruokakursseja ja kotikäyntejä; jaamme tietoa, taitoa ja innostusta oman ruokatalouden hoitoon. Ruoan valmistaminen ja nauttiminen yhdessä tuo vaihtelua arkipäivään ja yhdessäolo virkistää. Seura on paras mauste.

Pirkko Haikkala
vs. pääsihteeri

Kaisa Härmälä
kehittämispäällikkö

Marttaliitto