|

|

Mielipidekirjoitus: Joulun ruokaostoksiin kannattaa varautua hyvissä ajoin ruuhkien välttämiseksi

Julkaistu Helsingin Sanomissa 9.12.

Jouluksi ei kannata kuitenkaan hamstrata, jotta ruokahävikkiä ei synny turhaan.

Hyvä suunnittelu jättää tilaa sille, että ehtii nauttia joulun valmistelusta ja juhlasta. Hyvä suunnittelu helpottaa ja nopeuttaa kauppareissuja niin ruokakaupassa kuin verkossakin. Joulumenu kannattaa suunnitella nyt ja ajoittaa ostokset niin, etteivät ne jää joulua edeltäviin päiviin.

Jos lisäksi huolehtii riskiryhmään kuuluvien läheisten kauppaostoksista, heitäkin on hyvä pyytää tekemään suunnitelmat ajoissa. Silloin ostokset hoituvat yhtä aikaa omien ostosten kanssa.

Tänä vuonna kauppa-asioinnit täytyy rajoittaa harvoihin ja hyvin suunniteltuihin käynteihin, jotta vältytään ruuhkilta. Kaupassa on käytettävä paitsi kasvomaskeja myös turvavälejä toisiin asiakkaisiin ja kaupan henkilökuntaan. Verkkokaupan käyttäminen on suositeltavaa, mutta verkko-ostoksiakin tehdessä kannattaa käyttää aikaa huolelliseen suunnitteluun.

Kodin säilytystilat määrittävät ostosten suuruutta. Pakastimeen kannattaakin järjestää tilaa ennen jouluostoksia. Esimerkiksi kalat, joululaatikot ja karjalanpiirakat voi pakastaa jo nyt odottamaan juhlapyhiä.

Jos lihaa, kalaa tai valmisruokia ostetaan pakastettavaksi, kannattaa pakkauksesta varmistaa, että tuotetta ei ole pakastettu aiemmin. Uudelleen pakastamista ei elintarvikehygieenisin perustein suositella.

Myös tuotteiden pakkausmerkinnät kannattaa katsoa tarkkaan, erityisesti parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnät.

Jouluksikaan ei kannata hamstrata, jotta ruokahävikkiä ei synny turhaan. Suunnittelemalla myös ruoanvalmistustyöt tulevat jaetuksi tasapuolisesti ja pidemmälle ajalle.

Kun suunnittelee ja ennakoi jouluruokailua, tulee samalla huolehtineeksi myös kotivarastaan joulun ajalle.

Emmi Tuovinen

Maija Soljanlahti

kehittämispäällikköjä, Marttaliitto