|

|

Mielipidekirjoitus: Sujuva arki on tärkeää lomallakin

Julkaistu Helsingin Sanomissa 10.7.2018

Vaikka lomalla poikettaisiin totutusta, kaikkia rutiineja ei lapsiperheessä ole syytä sekoittaa.

Perheessä lomaonni syntyy sujuvasta arjesta. Mieleenpainuvinta lapselle ovat pienet ilot, jotka saa jakaa aikuisen kanssa: keinuminen lähipuistossa, uimaretki tai neliapiloiden etsiminen pihalta. Lapsi kaipaa aikuisen läsnäoloa ja yhteistä aikaa. Tavalliset asiat ovat arvokkaita.

Kesä antaa arjelle väljemmät puitteet, kun työn, päivähoidon ja koulun aikataulut eivät sanele päivän rytmiä. Menemisiä ja tulemisia ei tarvitse niin tarkkaan suunnitella. Jotain voidaan tehdä eri tavalla kuin tavallisesti, ja vapaampi aikataulu tuo jo itsessään lepoa ja vaihtelua elämään.

Arjen sujuminen on tärkeää myös loma-aikoina. Säännölliset ateriat, riittävä uni ja kodista huolehtiminen luovat puitteet hyvälle lomailulle.

Selkeä päivärytmi luo turvallisuutta. Vaikka lomalla poikettaisiin totutusta, kaikkia rutiineja ei lapsiperheessä ole syytä sekoittaa.

Janne Viljamaa (HS Mielipide 2.7.) totesi lomalla onnen löytyvän yksinkertaisista asioista ja pienistä, merkityksellisistä hetkistä.

Onkin hyvä muistaa, että vaikka lomakausi asettaa paineita kulutukselle, kesän onnistuminen ei ole kiinni käytettävissä olevasta rahasta.

Hyvän elämän perustana ovat tutut taidot: ruoanlaitto, kodin siivous ja säännöllinen päivärytmi.

Martat tukevat lapsiperheitä kotitalousneuvonnan keinoin ja opastavat ottamaan arjen taidot haltuun. Taidot lisäävät perheiden voimavaroja ja kykyä elää hyvää arkea siitä riippumatta, millaiset tulot vanhemmilla on. Sujuva arki vahvistaa sopuisaa ilmapiiriä perheessä ja luo pohjan jaksamiselle.

Katariina Juurikkala
Lapsiperheiden arjen tukeminen -toiminnan koordinaattori

Marianne Heikkilä
pääsihteeri

Marttaliitto