|

|

Mielipidekirjoitus: Valjastetaan pakkausmerkinnät kamppailuun ruokahävikkiä vastaan

Julkaistu Länsi-Suomi-lehdessä 9.12.2020

Pakkaukset näyttelevät suurta roolia kuluttajan valinnoissa. Sillä, miten elintarvikkeet on pakattu, on merkitystä myös ruokahävikin vähentämisessä. Kuluttajaliiton selvityksen mukaan liki puolet vastaajista (n = 1047) haluaa saada tietoa tuotteesta pakkausmerkintöjen kautta. Pakkausmerkinnät tarjoavat kuluttajille heidän tarvitsemaansa tietoa oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Juuri silloin, kun valintoja tehdään.

Suomen kotitalouksissa ruokaa menee hukkaan arviolta 120–160 miljoonaa kiloa vuosittain. Hurja määrä hävikkiä, kulutettuja resursseja, ympäristövaikutuksia ja tehtyä työtä. Myös monissa kansainvälisissä tutkimuksissa on osoitettu, että elintarvikkeiden pakkauksilla on merkitystä kotitalouksien tuottamassa ruokahävikissä. Erityisen merkittäviä tekijöitä ovat tuotteen pakkauskoko sekä pakkausmerkinnät.

Pakkausmerkinnät antavat siis haluttua tietoa valinnan tueksi, sekä voivat auttaa kamppailussa hävikin vähentämiseksi. Kun esimerkiksi opettelee tunnistamaan viimeinen käyttöpäivä ja parasta ennen -merkintöjen eron, käyttökelpoista ruokaa ei tule turhaan heitettyä roskiin. Myös tuotteiden oikeaoppinen säilytys auttaa vähentämään hävikkiä.

Jokainen meistä voi vähentää hävikkiä pienillä teoilla. Näin säästyy luonnonvarojen lisäksi myös rahaa. Tarpeeseen ja kohtuudella ostaminen alkaa ostosten huolellisesta suunnittelusta. Syödään hyvin ja juhlitaan pyhiä ruokaa arvostaen.

Juha Beurling-Pomoell

pääsihteeri, Kuluttajaliitto

Hanna Viita

hankekoordinaattori, Marttaliitto