|

|

Mitä evääksi ylioppilaskirjoituksiin? Martat neuvovat

Kevään ylioppilaskirjoitukset käynnistyvät tällä viikolla. Abiturienttien aivot ovat kirjoitusten aikana kovassa kuormituksessa, joten tasainen energiansaanti on tärkeää. Pikaista energiaa tarjoavat energiajuomat ja karkkipatukat, mutta ne eivät ole paras valinta aivotoiminnan pitkäkestoisen ylläpidon kannalta. Mukaan kannattaa pakata eväitä, jotka tarjoavat monipuolisesti energiaa.

Marttojen vinkit ylppärieväiden valintaan

  1. Suunnittele etukäteen: Mieti jo valmiiksi, mitä syöt kirjoitusten aikana. Näin varmistat tasaisen energiatason säilymisen alusta loppuun.
  2. Valmistaudu hyvällä aamupalalla: Syö ennen kirjoituksia runsas ja monipuolinen aamupala, jotta päivän energiansaanti ei jää pelkkien välipalojen varaan. Aamupala voi sisältää esimerkiksi kaurapuuroa pähkinöillä ja munakkaan kasviksilla.
  3. Muista monipuolisuus: Suunnittele ylioppilaskirjoituksiin mukaan lähtevät eväät niin, että ne sisältävät monipuolisesti kaikkia elimistön kaipaamia energiaravintoaineita: hiilihydraatteja, rasvaa ja proteiineja. Varmista myös kuidun saanti, sen myötä välipalojen kylläisyysvaikutus säilyy pidempään.
  4. Helppoa ja ravitsevaa: Valitse eväät niin, että niitä on helppo syödä kirjoitusten aikana. Esimerkiksi monipuolisesti koostettu eväsleipä tai hyviä rasvoja ja kuitua sisältävät pähkinät antavat hyvin pitkäkestoista energiaa. Ne on myös helppo syödä kirjoitusten aikana.
  5. Mukaan jotain mieluista: Vaikka karkit ja muut sokeripitoiset tuotteet nostavat ja laskevat verensokerin nopeasti, voi pieni määrä omaa lempiherkkua tuoda piristystä kuormittavan kokeen aikana. Esimerkiksi muutama pala tummaa suklaata voi virkistää aivoja pulman keskellä.
  6. Muista nesteytys: Pakkaa mukaan ainakin juomapullo ja keitä mukaan pieni määrä teetä tai kahvia halutessasi. Riittävä nesteytys estää päänsäryn, jolloin keskittyminen säilyy parempana.
  7. Vältä näitä: Älä pakkaa kirjoituksiin mukaan elintarvikkeita, jotka ainoastaan nostavat verensokeria nopeasti, kuten energiajuomia ja karkkeja. Ne voivat hetkellisesti piristää, mutta laskevat vireystasoa yhtä nopeasti kuin sitä nostavat.

Lisätietoa

  • Marttaliiton kotitalouden asiantuntija Salla Kinnunen, salla.kinnunen@martat.fi, 050 435 3203
  • Katso vinkit myös eväiden pakkaamiseen: www.martat.fi/evaiden-pakkaaminen