|

|

Neuvontajärjestöt opettivat nuorille yli 10 000 arjen- ja kädentaitoa

Neljän neuvontajärjestön yhteinen #pystyn2018 -kampanja haastoi aikuiset opettamaan talkoilla nuorille omia arjen- ja kädentaitoja. Tammikuussa alkaneen kampanjan tavoitteena oli opettaa vähintään 10 000 taitoa lokakuun 2018 loppuun mennessä. Tavoite saavutettiin 22.10.2018. Tällä hetkellä laskurissa on opetettuja taitoja 11 155.

Eniten Pystyn-kampanjassa opetettiin kodin siivoukseen liittyviä asioita. Näissä taidoissa nuoria opetettiin muun muassa kierrätyksessä, lajittelussa sekä biojätepussien taittelussa. Ruoanlaitto ja leivonta nousivat toiseksi ja kolmanneksi suosituimmiksi opetettaviksi taidoiksi. Neljäntenä tulivat käsityöt, joiden opetettujen taitojen kirjo oli moninainen, langan värjäystä, makrameeta, kankaanpainantaa, koristemaalausta, mutta myös erilaiset puutyöt olivat suosittuja opetettavia taitoja.

– Positiivinen kampanjamme antoi monelle nuorelle eväitä parempaan arkeen. Monia kodin tehtäviä nuori oli ehkä jo nähnyt tehtävän, mutta ei ollut itse kokeillut. Kiireisen arjen keskellä voi helposti unohtua, että nuoret kannattaa osallistaa mukaan kaikkiin kodin arkisiin askareisiin ruoanlaitosta siivoukseen, toteaa kampanjaa koordinoinut Hanna Viita.

Kampanja käynnistettiin koska järjestöt halusivat tuoda esiin kädentaitojen merkitystä nuorten arjessa. Kaikkia kampanjaan osallistuneita järjestöjä yhdistää käsillä tekeminen sekä tahto taitojen säilyttämiseen ja siirtämiseen sukupolvelta toiselle.

– Parhaita puolia kampanjassamme on ollut taitojen siirtyminen sukupolvelta toiselle. Samalla kun nuori on oppinut uuden merkityksellisen taidon, on saatu viettää aikaa yhdessä läheisen ihmisen kanssa oppien. Samalla myös nuorella on ollut mahdollisuus opettaa vanhemmalle esimerkiksi opetuksen kirjaaminen kampanjan verkkosivujen laskuriin, Viita sanoo.

Kampanjan päättyi lokakuun lopussa, mutta hyvien tulosten vuoksi järjestöt ovat päättäneet pitää laskurin edelleen toiminnassa. Taitojen kerryttämistä voi siis edelleen jatkaa osoitteessa www.pystyn.fi.

Kuvagalleria: Taitoja opetettiin nuorille mm. Marttojen Uusia alkuja -tapahtumissa syksyn Marttailuviikolla.


Lisätiedot

  • Hanna Viita, hankekoordinaattori, Marttaliitto, 050 339 0494, viita@martat.fi.

#pystyn2018 #jojagkan2018 kampanja on osa Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Tehtävä Z Uppdrag -hanketta. Hanketta toteuttaa yhteistyössä neljä Suomen johtavaa neuvontajärjestöä: Finlands svenska Marthaförbund r.f., Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry, ProAgria Etelä-Suomi ry/Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset sekä Marttaliitto ry, joka hallinnoi hanketta.