|

|

Nuorisobarometri: 75 % nuorista valmistaa usein itse ruokaa kotona

Vuoden 2015 nuorisobarometrin tulokset julkaistiin 27.1.2016 Stadin Ammattiopistolla Helsingissä. Tilaisuuden avasi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen. Paneelikeskustelussa tutkimuksen havainnoista ja niiden merkityksestä käytännön nuorisotyölle ja -politiikalle oli mukana myös Marttaliitto.

Vuosittain julkaistava Nuorisobarometri mittaa suomalaisten 15–29 -vuotiaiden nuorten arvoja ja asenteita. Vuoden 2015 Nuorisobarometrin teemana oli nuorten arjen hallinta. Barometri tarttuu nuorten kannalta ajankohtaisiin aiheisiin. Valtion nuorisoasiain neuvottelukunta julkaisee Nuorisobarometria yhteistyössä Nuorisotutkimusseuran kanssa.

Nuorten arjenhallinnan ulottuvuudet muodostavat tiiviin kokonaisuuden. Uni, ystävät, harrastukset, ruokailutottumukset, talous ja kulutus ovat kiinteä osa nuorten arkea. Taloudelliset, sosiaaliset ja käytännön arkeen liittyvät kysymykset ovat vahvasti kytköksissä toisiinsa.

Barometriin vastanneista nuorista 75 % kertoi valmistavansa usein itse ruokaa kotona. Ilahduttavaa on myös, että ympäristötietoisuus, harkitsevuus ja säästäväisyys ovat kasvussa. Toisaalta 35 % nuorista on jättänyt aloittamatta harrastuksen rahan puutteen vuoksi.  

Marttaliiton käytännönläheinen kotitalousneuvonta tarjoaa arjen perustaitoja kaikille avoimilla kursseilla, ja lisäksi kursseja järjestetään kohdennettuna neuvontana yhteistyössä mm. työpajojen ja etsivän nuorisotyön kanssa. Yhdessä opetellaan ruoanvalmistustaitoja, terveellistä ja edullista ravitsemusta, oman kodin siivousta, pyykkihuoltoa ja omien raha-asioiden hoitamista. Sosiaaliset taidot karttuvat siinä sivussa.


Katso tilaisuus kokonaan YouTubesta (Paneelikeskustelu kohdasta 1:43:50 alkaen)

Nuorisotutkimusverkoston & Nuorisoasiain neuvottelukunnan tiedote 27.1.2016

Tutustu barometriin.


Lisätietoa Marttaliiton nuorten neuvonnasta:

Päivi Känsälä
koordinaattori, Arki sujuvaksi -toiminta 
+358 50 310 3843 
paivi.kansala(at)martat.fi

 sekä

Alueellisista marttapiireistä