|

|

Opiskelijoiden ideat palkittiin marttapukukilpailussa

Marttaliitto ja Aalto-yliopiston taideteollinen korkeakoulu julkistivat opiskelijoille suunnatun marttapukukilpailun tulokset Helsingin Marttakeskuksessa 29.9.2010.

Toukokuussa 2010 käynnistetty kilpailu oli suunnattu Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun vaatetussuunnittelun ja pukutaiteen koulutusohjelman opiskelijoille. Kilpailun tarkoituksena oli laatia marttajärjestölle uudenlainen vaatekonsepti, johon kuuluu sekä yhtenäinen järjestöasu että toimiva työasu marttaneuvojille.

– Halusimme kilpailulla antaa nuorille suunnittelijoille mahdollisuuden uudistaa perinnettä. Lähtökohtana oli säilyttää marttapaidan tuttu sinisen väri, mutta muuten toivoimme yli 41 000:lle harrastajamartalle ja järjestön kotitalousneuvojille ja muille työntekijöille entistä nykyaikaisemmat, ajattomat ja helppokäyttöiset asut, kertoi Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä.

Kilpailu toi esiin hyviä vaihtoehtoja perinteisen ruutukuosin päivittämiseksi.

– Kaikki palkitut ehdotukset ovat moderneja ja luovasti ajatellen tehtyjä. Niistä löytyy hyviä jatkokehittämisen mahdollisuuksia, sanoi Marttaliiton suojavaate- ja järjestöasutyöryhmän puheenjohtaja, Etelä-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Tuija Valjakka.

Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun professori Jasmiine Julin-Aro totesi, että marttapukukilpailu olisi ollut haasteellinen myös ammattilaisille.

– Opiskelijoille kilpailu oli hieno oppimisprosessi. Se oli myös kouluesimerkki kestävästä kehityksestä, koska tehtävänä oli luoda vaatekokonaisuus, joka kestää aikaa marttajärjestön tavoin.

Marttapukukilpailuun osallistui kaikkiaan 15 työtä. Marttaliiton ja Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun työryhmä ryhtyy kehittämään martta-asuille uutta ilmettä palkittujen töiden pohjalta.

Marttapukukilpailun pääpalkinto jaettiin kahden työn kesken:

”Ulla”, Elina Laitinen, 2. vuosikurssin kandiopiskelija, 1500 e. Tuomaristo kiitti erityisesti uudistunutta ruutukuosia.

”Moderni Martta”, Juuli Miettilä, 2. vuosikurssin kandiopiskelija, 1500 e. Tuomaristo kehui monikerroksista työasua.

Kunniamaininnan saivat:

”Puolukat”, Hanna ja Emilia Hakkarainen, 2. ja 4. vuoden kandiopiskelijat, onnistuneesta sadetakkiajatuksesta, 150 e.

”Ruuturaitasahalaita”, Julia Männistö, 3. vuosikurssin kandiopiskelija luovasta ajattelusta ja runsaista ideoista, 150 e.

”Essu”, Hanne Jurmu, 2. vuosikurssin kandiopiskelija, neuleajatuksesta, 150 e.

”Maire-Irene”, Essi Lehto, 1. vuosikurssin maisteriopiskelija, uudenlaisesta ruutukuosista, 150 e.

Marttapukukilpailun tuomaristoon kuuluivat:

Professori Jasmiine Julin-Aro ja professori Pirjo Hirvonen, Aalto-yliopiston taideteollinen korkeakoulu; toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä ja graafinen suunnittelija Katja Kuittinen, Marttaliitto sekä toiminnanjohtaja Tuija Valjakka, Etelä-Karjalan Martat.

Lisätietoja:

Marianne Heikkilä, toiminnanjohtaja, Marttaliitto ry, p. 010 838 5532,  etunimi.sukunimi@martat.fi

Pirkko Elomaa-Vahteristo, järjestöpäällikkö, Marttaliitto ry, 050 374 3145, etunimi.sukunimi@martat.fi

Ilona Hyötyläinen, lehtori, Vaatetussuunnittelun ja pukutaiteen ko., Aalto-yliopiston taideteollinen korkeakoulu, Muotoilun laitos, p. 050 3030530, etunimi.sukunimi@aalto.fi

www.martat.fi