|

|

Paikoillanne, valmiina, keittiöön!

Marttojen ruokakurssilta tietoja, taitoja, innostusta ja joukkuehenkeä urheileville nuorille.

Kunnon ruoka ja välipalat ovat tärkeitä nuorille. Erityisen tarpeellisia ne ovat silloin, kun urheillaan ja liikutaan paljon. Se, joka syö hyvin, jaksaa paremmin, palautuu kunnolla ja pysyy terveenä. Kasvavassa iässä olevan nuoren ravitsemukseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Kasvaakseen normaalisti ja kehittyäkseen omassa lajissaan, nuoren urheilijan ruokavalion on oltava kunnossa.

Marttajärjestön alueelliset piirit pitävät Paikoillanne, valmiina, keittiöön -kursseja ja -tietoiskuja urheilua harrastaville nuorille, heidän vanhemmilleen ja valmentajilleen. Tietoiskut perehdyttävät hyvään ravitsemukseen ja välipalakursseilla opetellaan valmistamaan ravitsevia ja monipuolisia välipaloja itse. Kursseilla ja tietoiskuissa kerrotaan myös, miten urheilevan nuoren kannattaa syödä ennen treenejä, niiden jälkeen ja kisamatkoilla.

Vuonna 2013 Paikoillanne, valmiina, keittiöön -toiminnassa oli mukana yli 4800 nuorta. Palautteen antaneista yli tuhannesta kurssin käyneestä yli 80 % sai omasta mielestään innostusta kokkaamiseen, 71 % vastasi, että heidän tietonsa lisääntyivät terveellisestä ravitsemuksesta ja 76 % suosittelisi kurssia muille nuorille. Nuorten mielestä parasta kursseilla oli kavereiden kanssa kokkaaminen ja hieno meininki.

”Hyvä ravinto tukee jaksamista ja suorituskykyä. Riittävä, monipuolinen ja oikein rytmitetty syöminen ovat urheilijan ravitsemuksen kulmakiviä. Haluamme myös muistuttaa, että on muitakin vaihtoehtoja kuin kaupan valmiit välipalat.”, kertoo Marttaliiton kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä.

Marttojen YouTube -kanavalla on nopeita ja helppoja ohjeita välipalojen tekoon. Video-ohjeet löytyvät MartatTV:stä. 

Kursseja ja tietoiskuja voi tiedustella paikalliselta marttapiiriltä osoitteesta: https://www.martat.fi/piirit.

Tietoa hankkeesta löytyy myös Marttojen nettisivulta. 
Yhteistyökumppaneina hankkeessa toimivat Valo ry ja www.terveurheilija.fi. 

Lisätiedot 

Marttaliitto ry

Kaisa Härmälä, kehittämispäällikkö
kaisa.harmala(at)martat.fi
puh. 050 511 8007

Teija Jerkku, kehittämispäällikkö
teija.jerkku(at)martat.fi
puh. 050 342 0585

Marttaliitto ry
Martat on kansalaisjärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia sekä kotitalouden arvostusta. Järjestö antaa jäsenilleen taitoja ja valmiuksia vaikuttaa omassa elinympäristössään ja yhteiskunnassa. Marttaliitto suunnittelee järjestön toimintaa ja julkaisee kotitalouksia varten ruokaan, ravitsemukseen, puutarhanhoitoon, ympäristöön, kodin talouteen ja kodinhoitoon liittyvää aineistoa. Marttaliittoon kuuluu 16 piiriä, joissa ammattitutkinnon suorittaneet kotitalous- ja puutarhaneuvoja järjestävät kursseja ja opetusta. Marttayhdistyksiä on 1200 ja niissä on lähes 46 000 jäsentä. Yhdistykset kokoontuvat marttailtoihin kotitalouskurssien, kädentaitojen, luentojen ja opiskelujen merkeissä.