|

|

Peittoja uuteen Lastensairaalaan ja sukkia salolaisille vauvoille – Salon Seudun Sanomat 7.10.

Salon Marttayhdistyksessä on tänä vuonna pistetty puikot ja koukut heilumaan pikkuisten hyväksi.​

Jutun kirjoittaja: Talvikki Salin
Kuvat: Minna Määttänen
julkaistu: 7.10. Salon Seudun Sanomissa

Salon Marttayhdistyksen kätevät kädet ovat kutoneet villasukkaparin kaikille tänä vuonna jo syntyneille ja vielä syntyville salolaisvauvoille. 100-vuotiaan Suomen kunniaksi sukkia koristaa siniristilippu, joten ne voi säilyttää perheessä muistona niin lapsen syntymästä kuin Suomen juhlavuodesta.

Salon Marttayhdistyksen väki on saanut valmiiksi tämän vuoden suururakkansa, johon on kulunut lankakerä poikineen. Martat ovat kutoneet yli 400 paria villasukkia tänä vuonna syntyville salolaisvauvoille sekä virkanneet 23 vauvanpeittoa lähetettäväksi Helsingin uuteen Lastensairaalaan.
– Koska Salossa ei ole enää synnytysosastoa, Salon äitiysneuvolat jakavat villasukkia perheille, joihin on syntynyt tai syntyy tänä vuonna vauva, kertoo Salon Marttayhdistyksen puheenjohtaja Marja Ahti.
Sukkien kutominen aloitettiin jo vuoden alussa, ja 235 paria on jo luovutettu äitiysneuvoloille. Nyt loputkin sukat ovat valmistuneet, ja ne lahjoitetaan neuvoloille lähiaikoina.
Sukkia on tehnyt koko Salon Marttayhdistys, yhdistyksen hankkimista langoista. Valkoisia sukkia koristaa 100-vuotiaan Suomen kunniaksi siniristilippu.
– Olen muutamille ulkopaikkakuntalaisille myynytkin tällaiset sukat, kun he ovat niitä kuolanneet, naurahtaa Salon Marttayhdistyksen Kässäkerhon vetäjä Sirkka Helminen.

Salon Marttayhdistyksen Kässäkerhon naiset Irmeli Varvikko (vas.), Pirkko Vuorio ja Anneli Jalonen esittelevät, minkälaisia vauvanpeittoja Salosta lähetetään uuteen Lastensairaalaan.

Salon Marttayhdistyksessä on 110 jäsentä. Yhdistyksen Kässäkerho kokoontuu Salon seurakuntatalolla kaksi kertaa kuukaudessa, ja siellä käy noin 12–16 naista. He ovat paitsi kutoneet vauvansukkia, myös virkanneet vauvanpeittoja lähetettäväksi Helsingin uuteen Lastensairaalaan.
Kyseessä on Marttaliiton vuoden 2017 valtakunnallinen tempaus, jossa marttoja ympäri Suomen on kehotettu tekemään peittoja, jotka luovutetaan 30. marraskuuta, kun Lastensairaalan ensimmäinen osa valmistuu. Pikkupotilaat saavat peitot mukaansa, kun pääsevät kotiin.
– Otimme kopin Marttaliiton ideasta. Tavoitteenamme oli tehdä 20 peittoa, mutta niitä tuli 23, kun meillä on niin tuottoisaa porukkaa, Helminen hymyilee.

Salon Marttayhdistyksen Kässäkerhon kokoontumisessa olivat torstaina mukana muun muassa Kaisu Niemelä (vas.), Marita Heikkilä, Marja Sairasalo ja Liisa Hellberg. Hellberg sai juuri valmiiksi yhden sinivalkoisen vauvansukkaparin.

Peittoja on tehnyt muun muassa Liisa Hellberg, kaksin kappalein. Suomi 100 -vauvansukkia hän laskee kutoneensa noin 40 paria.
– Nyt sen osaa jo ulkoa. Yhden sukkaparin tekee illassa. Kässäkerho kestää puolitoista tuntia, ja sen aikana tekee yhden sukan, kun me juodaan kahvit kanssa, Hellberg naurahtaa.
Liisa Hellberg on ollut mukana Salon Marttayhdistyksen käsityökerhossa jo toistakymmentä vuotta. Hän harrastaa monenlaisia käsitöitä, kuten neulomista, virkkaamista ja nypläämistä. Kerhossa käyminen yhdistää hänestä mukavalla tavalla käsityöt ja sosiaalisen kanssakäymisen.
– Tykkään tehdä käsitöitä, mutta itse ei tarvitse niin paljon. Täällä voi tehdä käsitöitä yleishyödylliseen tarkoitukseen ja samalla tavata tuttuja, Hellberg kuvailee.