|

|

Puutarhat kutsuvat vierailulle 16.6.2024

Odotettu, kesän suurin puutarhatapahtuma Avoimet Puutarhat kutsuu vierailulle 16.6.2024 klo 12-17.  Päivän aikana 600 puutarhaa ympäri Suomea on auki vierailijoille. Mukana on mielenkiintoisia alkukesän puutarhoja – niin yksityisiä puutarhoja, siirtolapuutarhoja kuin puutarhanähtävyyksiä. Lisätietoa kohteista ja tapahtumasta löydät avoimetpuutarhat.fi -sivustolta.

Kiinnostavatko uudet kasvituttavuudet vai kaipaatko lisävinkkejä puutarhahoitoon? Tapahtumapäivän aikana voi keskittyä ihastelemaan toisten harrastajien kätten töitä tai inspiroitua puutarhojen erilaisista ratkaisuista ja kasveista. Teemapäivän aikana kannattaa rohkeasti kysyä vinkkejä tai hoito-ohjeita, joita voi alkaa soveltaa myös omassa puutarhassaan.  

Tänä vuonna tapahtuman ajankohta on sen 13-vuotisen historiansa aikaisin. Lämpimän toukokuun jälkeen Etelä-Suomen puutarhoissa kukkivat jo ensimmäiset puutarhojen kuningattaret, pionit. Pohjois-Suomessa puolestaan päästään nauttimaan kesäkuun alun kukkijoista ja perustetaan hyötykasvitarhoja.

Puutarha herättää aistisi

Tämän vuoden tapahtuman kansainvälisenä teemana on Puutarha herättää aistisi. Teeman avulla herätellään aisteja. Puutarhassa saa helposti viritettyä kaikkia viittä aistiamme. Puutarhan värit ja kasvien muodot korostuvat alkukesällä. Tuntoaisti herää henkiin tunnustelemalla kasveja, mutta myös maaperää kannattaa kosketella. Alkukasvukauden tuoksut ovat parhaimmillaan, ja maistelemaankin voi päästä jo ainakin yrttejä. Puutarhan ääniin kuuluvat erilaiset linnut ja muut luonnon äänet. Kierroksen aikana on hyödyllistä pysähtyä hetkeksi ja antaa aistien vaikuttaa, sillä ne hoitavat mieltä ja kehon hyvinvointia.

Tapahtuman Instagramissa jaetaan kuvia puutarhoista jo etukäteen ja tapahtumapäivän aikana merkitsemällä kuvat aihetunnisteella #avoimetpuutarhat2024 tai #avoimetpuutarhat. Kilpailun järjestää Kekkilä @kekkilagarden-merkinnöillä 1.6.-23.6.2024 välisenä aikana. Jakamalla kuvia osallistut arvontaan, jossa kaikkien osallistujien kesken pääpalkintona arvotaan lavallinen Puutarhamultaa.

Puutarhaprofiileista lisäinfoa

Päivään osallistuvat puutarhat kertovat kuvin ja tekstein puutarhoistaan www.avoimetpuutarhat.fi-sivuilla. Oman tapahtumapäivän reitti on hyvä suunnitella jo etukäteen ainakin silloin, jos tavoitteena on tutustua useampaan kohteeseen yhden päivän aikana. Samat sivut toimivat koko kesän matkailusivustoina, joista voi löytyä mielenkiintoisia puutarhoja ja puistoja matkareitin varrelta.

Tapahtuman järjestää Puutarhaliitto ry yhteistyökumppaneinaan Svenska Trädgårdsförbundet rf, Maiju ja Yrjö Rikalan sekä Ljudmila ja Nikolai Borisoffin puutarhasäätiöt. Martat, Kotipuutarha-lehti ja Kekkilä ovat mukana mahdollistamassa tapahtuman, jonka teema toteutetaan yhteistyössä eurooppalaisen Rendez vous aux Jardins -verkoston kanssa.

Lisätietoja

www.avoimetpuutarhat.fi ja www.oppnatradgardar.fi 

Tapahtumaa voi seurataseuraavilla IG-tileillä:

  • @avoimetpuutarhat2024
  • @puutarhaherattaaaistisi
  • @puutarhaliitto
  • @kotipuutarha
  • @martat
  • @kekkila