|

|

Salon Piritan Martat, Martoilta vauvanpeittoja uuteen lastensairaalaan

Salon Piritan Martat olivat Salonjokilaakso-lehden haastateltavana 23.2. ilmestyneessä lehdessä. Alla löydät Maritta Määttäsen kirjoittaman artikkelin, jossa Salon Piritan Martat kertovat osallistumisestaan Marttaliiton valtakunnalliseenhankkeeseen lahjoittaa itse tehtyjä vauvapeittoja Helsingin Meilahteen rakentuvaan Lastensairaalaan.
Jos sinä myös haluat osallistua hankkeeseen voit lukea siitä lisää tämän linkin alta: Peitot Lastensairaalalle. Lisätietoja Salonjokilaakso-lehdestä löydät heidän kotisivuiltaan tämän linkin alta: Salonjokilaakso.


Martoilta vauvanpeittoja uuteen lastensairaalaan

Maritta Määttänen, (Kuvat ja teksti)

Salon Piritan Martat ja muut alueen Martta-yhdistykset ovat lähteneet innolla mukaan Valtakunnalliseen talkoohankkeeseen. Peitot luovutetaan uudelle lastensairaalalle Helsingissä marraskuussa, jolloin sairaalan ensimmäinen osa valmistuu.
Martat-lehden sivuilla olleen ohjeen mukaisesti valmistetut vauvanpeitot kootaan virkatuista neliöistä. Toinen neliöistä on muunnos isoäidinneliöstä ja toinen on yksivärinen, pylväistä koostuva neliö.

Marttaliitto haluaa lahjoittaa lämpöä Helsingin Meilahteen rakentuvaan uuteen lastensairaalaan vauvanpeittojen muodossa. Valtakunnalliseen talkoohankkeeseen ovat lähteneet innolla mukaan myös Salon Piritan Martat.

Viime vuoden viimeisimmän Martat-lehden sivuilla olleen ohjeen mukaisesti valmistetut peitot kootaan virkatuista neliöistä. Toinen neliöistä on muunnos isoäidinneliöstä ja toinen on yksivärinen, pylväistä koostuva neliö. Valmis peitto koostuu 30 neliöstä ja peiton koko on noin 75 kertaa 90 senttiä.

– Alkuperäinen tavoitteemme oli, että jokainen virkkaa yhden neliön, mutta se on ylittynyt jo moninkertaisesti tässä vaiheessa. Peittoihin tarvittavia neliöitä on nyt kolmen peiton verran valmiina, Salon Piritan Marttayhdistyksen puheenjohtaja Anne-Maarit Niemelä kertoo.

Salossa myös muut Marttayhdistykset valmistavat käsityönä valmistettavia vauvanpeittoja talkoohengessä.

– Vaikka Martat eivät olekaan varsinaisesti hyväntekeväisyysjärjestö, olemme halunneet lähteä mukaan tähän kampanjaan, Niemelä sanoo.

Uusimmassa Martat-lehdessä on kerrottu käynnissä olevasta hyväntekeväisyyshankkeesta ja peittojen valmistumiseen liittyvistä asioista tarkemmin. Vauvanpeittojen valmistusmateriaalina suositellaan käytettäväksi konepestävää, pehmeää villa- tai merinovillalankaa. Peiton kokoa voi muuttaa käyttämällä paksumpaa lankaa tai virkkaamalla enemmän neliöitä.

Salolainen Irma Vaittinen ompelee käsin yhteen Piritan Marttojen virkkaamat neliöt.

– Toisiaan vastaavat lankalaadut ja langan paksuus ovat tärkeitä asioita peittoja valmistettaessa. Jokaisella on omanlaisensa käsiala käsitöitä tehdessään. Katson, että samankokoiset palat tulevat yhteen. Välillä syntyy pienempi peitto, välillä suurempi. Erikokoisille peitoille on tarvetta, Vaittinen sanoo.

Vauvanpeittotalkoisiin voi osallistua tulemalla mukaan Marttojen kokoontumisiin tai ohjeen voi pyytää yhdistykseltä.

– On tuntunut tosi mukavalta, kun olemme kokoontuneet virkkaamaan peittoa yhdessä. Peittojen valmistamiseen on vielä koko kevät ja kesä aikaa. Valmiita peittoja voi lähettää toukokuun alusta lokakuun loppuun Susanna Laurilalle, Lastenklinikoiden Kummit ry:lle Helsinkiin. Omaan Marttapiiriin lähetetyt peitot postitetaan yhteislähetyksenä kahden päivän aikana syyskuussa. Tuolloin tarvitaan vapaaehtoisia pakkaamaan peittoja, Vaittinen kertoo.

Peitot luovutetaan Uudelle Lastensairaalalle marraskuun lopussa, jolloin sairaalan ensimmäinen osa valmistuu. Lapsipotilaat saavat käsintehdyn peiton mukanaan kotiin.

Paukkulakodissa järjestetyssä kokoontumisessa oli tällä kertaa mukana myös Marttojen mukanaan tuomia, vanhoja vauvanpeittoja. Puheenjohtaja Niemelän ja hänen miehensä peitot ovat kumpikin yli 55 vuotta vanhoja ja ne ovat heidän äitiensä valmistamat. Yhdistyksen sihteerin Liisa Johanssonin valmistama peitto omalle pojalleen on tehty 43 vuotta sitten.

– Näistä peitoista näkyy, että käsityönä valmistetut tuotteet ovat kestäviä. Käsitöitä arvostetaan tänä päivänä jälleen enemmän ja niiden tekemiseen on myös uutta innostusta, Niemelä pohtii.
Martat-lehden sivuilla olleen ohjeen mukaisesti valmistetut vauvanpeitot kootaan virkatuista neliöistä. Toinen neliöistä on muunnos isoäidinneliöstä ja toinen on yksivärinen, pylväistä koostuva neliö.
Martat-lehden sivuilla olleen ohjeen mukaisesti valmistetut vauvanpeitot kootaan virkatuista neliöistä. Toinen neliöistä on muunnos isoäidinneliöstä ja toinen on yksivärinen, pylväistä koostuva neliö.

Salon Piritan Marttayhdistys on perustettu vuonna 1986 ja siihen kuuluu tällä hetkellä noin 30 jäsentä. Yhdistyksen järjestämiä kokoontumisia on kuukausittain.

– Kokoontumisillamme on aina joku teema. Aiheena voi olla esimerkiksi terveyteen, liikuntaan, kodin- tai taloudenhoitoon, puutarhaan tai kädentaitoihin liittyvä teema. Jokaisen uuden kauden aloitamme saunaillalla, puheenjohtaja Niemelä kertoo.

Liisa Johanssonin mielestä Piritan Martat on mukava, pieni porukka, johon pääsee helpolla mukaan.

– Teemme vierailuja yrityksiin ja järjestämme retkiä, laivaristeilyjä ja tutustumme erilaisiin kulttuuritapahtumiin. Tänä keväänä tutustumme muun muassa puutarhan kevään etenemiseen ja lähdemme Luontopäivän retkelle Nakolinnaan, Johansson esittelee.