|

|

Suomalainen elävä kulttuuriperintö on nyt listattu – Martat mukana kahdella ehdotuksella

Museoviraston esitys suomalaisen elävän perinnön luetteloksi on valmistunut. Aineeton kulttuuriperintö on elävää perinnettä, joka on läsnä ihmisten arjessa. Martat ovat esityksen listalla hakijoina kahdessa ehdotuksessa.

Kalakukko

Kalakukko on leivänomainen paistos, jossa on paksuhkon ruisleipäkuoren sisällä kala- ja sianlihatäyte. Niitä valmistetaan sekä kotona että kaupallisesti ja myydään eri puolilla Suomea. Taito siirtyy kotona ja myös kurssien kautta. Perinne on kehittynyt luovasti ja mukautunut nykyaikaan. Kalakukko on osa savolaista identiteettiä. Tästä kertoo myös kalakukon saama EU:n tuotesuoja. Taustalla on laaja hakijajoukko: Kuopion kulttuurihistoriallinen museo, Savon Kielen Seura ry, Kuopion Kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry, Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaiset, Savon Martat, Rautalammin museo / Peuran museosäätiö ja Pohjois-Savon liitto.

Hortoilu

Villivihannesten ja -yrttien kerääminen ja käyttäminen eli hortoilu on tuhansia vuosia vanha perinne, joka on säilynyt ja kukoistaa nykypäivän Suomessa. Villivihannesten tunnistaminen, keräämis- ja käsittelyosaaminen, käyttö ruuanlaitossa ja säilöminen ovat siirtyneet perinteisesti perheen sisällä omilta vanhemmilta tai isovanhemmilta lapsille. Tänä päivänä perinnettä viedään eteenpäin kurssien, julkaisujen ja verkkoyhteisöjen kautta. Ilmiön taustalla on vahva harrastajayhteisö ja useamman järjestön neuvonta- ja koulutustyö. Ilmiö kehittyy koko ajan luovasti ja on mukautunut nykyaikaan. Hakijana kaksi hortakouluttajaa, 4 hortaohjaajaa, Hyötykasviyhdistys, Marttaliitto ja Finlands svenska Marthaförbund rf.

Katso kaikki ehdotukset Elävän perinnön wikistä.


Lisätiedot

  • Savon Martat: toiminnanjohtaja Anne Matilainen, 050 339 4261, anne.matilainen@martat.fi
  • Hortoilu: kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen, 050 511 8116, arja.hopsu-neuvonen@martat.fi
  • Marttaperinne: johtava asiantuntija Asta Kuosmanen, 050 573 1765, asta.kuosmanen@martat.fi