|

|

Syksy parasta istutusaikaa puutarhakasveille

Valtakunnallista Syystaimijuhlaa vietetään 1.–10.9.2023 puutarhamyymälöissä ja kotipihoissa. Harrastajia innostetaan järjestämään puutarhakauden päättäjäisiä ja talkoita omissa pihoissaan ja pitämään huolta syyspuutarhoistaan. Martat ovat koonneet lisäksi parhaita ohjeita sadonkorjuuherkkujen säilömiseen ja reseptejä puutarhajuhlien tarjoiluun.

Kampanja aikana puutarhamyymälöistä kannattaa kysyä neuvoja erilaisiin puutarhan syysaskareisiin kompostoinnista kasvien syysleikkauksiin. Syksyllä istutetaan uusia kasveja ja kylvetään myös uutta nurmikkoa kevättä ajatellen, sillä monessa pihassa on huomattu kesän aikana parantamisen tarvetta.

Syksyllä sekä maan että ilman kosteus on otollinen, joten erilaisten kasvien kasvuun lähtö on varmempaa nyt kuin keväällä. Tarvittaessa uusia istutuksia kastellaan myös syksyllä, mutta tarve on vähäisempää kuin kesäaikana. Nurmikon siemenet itävät myös paremmin kosteassa maassa kuin kevään ja kesän paahteessa, jolloin vasta itäneet siemenet pääsevät helposti kuivahtamaan. Hyvä kasvu- ja istutuskausi jatkuu monin paikoin Suomea lokakuulle asti.

Teemana hyötypuutarhat

Tänä vuonna pääteemana ovat hyötypuutarhat ja niissä kasvavat maukkaat marja- ja hedelmäkasvit. Kampanjaviikolle on ideoitu muun muassa istutustempauksia, kilpailuja, neuvontaa, taimitarjouksia ja someviestintää. Lisätietoa ja inspiraatiota syystaimijuhlaan, kasvivalintoihin ja syysherkkuihin löytyy sivuilta www.suomalainentaimi.fi. Sivuilta löytyy myös tietoa erilaisista tapahtumista teemajakson aikana.

Kasvivalikoima runsas

Syksyn istutuksiin sopivat niin marjapensaat ja hedelmäpuut kuin monet koristekasvit perennoista köynnöksiin. Aivan kaikkein talvenarimpien kasvien osalta suositellaan kevätistutuksia, mutta kaikki muut puutarhakasvit sopivat syksyllä istutettaviksi. Istutukset viimeistellään kasvukatteilla, jotka tuovat suojaa, ehkäisevät rikkakasvien kasvua ja viimeistelevät istutusalueet. Syksy on myös hyvää leikkausaikaa kasveille.

Syyspuutarhajuhlan järjestävät neljännen kerran yhteistyössä Puutarhaliitto, Taimistoviljelijät, Puutarhakauppiaat, Kekkilä, Martat ja Kotipuutarha-lehti.