|

|

T-paidan tuunauskilpailu sai lapset ja nuoret pohtimaan ekologista kuluttamista

Suomen 4H-liitto, Marttaliitto, Globe Hope ja Pfaff-ompelukoneet järjestivät yhteistyössä Garderobi-tuunauskilpailun, jossa vanhasta t-paidasta muokattiin uusi ja omannäköinen vaate.

Tavoitteena oli saada lapset ja nuoret pohtimaan, miten he itse kuluttavat vaatteita ja miten he voisivat omalla toiminnallaan vähentää tekstiilijätteen määrää. Suomalainen hankkii uusia vaatteita ja kodintekstiilejä keskimäärin vajaa 20 kiloa vuodessa. Vaatteita saa kaupasta halvalla, joten niitä on varaa ostella. Monen vaatekaappi tuntuu täydeltä, mutta samaan aikaan sieltä ei löydy mitään päälle pantavaa. Tuunaamalla vanhasta voi loihtia jotain uutta ja varmasti omannäköistä ja persoonallista. Tämän huomasivat sadat Garderobi-kilpailuun osallistuneet lapset ja nuoret.

Garderobi-kilpailun 6–12-vuotiaiden sarjan voitti Onni Vehmas Halkivahasta rohkean värisellä t-paidallaan, johon oli yhdistetty sarjakuvaa, maalausta ja käsityötä. Tuomaristoa viehätti rajojen rikkominen ja paidan epäsymmetrisyys. Kokonaisuus oli maalauksellinen ja paidan vanha logo oli otettu jännittävästi osaksi maalausta.

13–28-vuotiaiden sarjan parhaaksi paidaksi valittiin euralaisen Helmi Lehtisen taitavasti toteutettu mosaiikkipaita. Hän oli tehnyt oman paitansa kahdesta vaatekaapin perukoilla pyörineestä hihattomasta topista. Mosaiikkikuviot Helmi oli tehnyt huonekaluliikkeen käytöstä poistetuista kangasmalleista. Tuunaaminen sai Helmin huomaamaan, kuinka mielenkiintoista oman vaatteen muokkaaminen on:
– Voisin kokeilla muidenkin vanhojen vaatteiden ja tavaroiden päivittämistä kierrätysmateriaalein! hän kommentoi.

Garderobi-kilpailu järjestettiin helmi-huhtikuussa 2015. T-paitoja tuunattiin kahdessa sarjassa. Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Globe Hopen toimitusjohtaja Seija Lukkala, Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä, tekstiilitaiteilija Hanna Vainio ja Suomen 4H-liiton nuorisotyön johtaja Marjaana Liukko. 13–28-vuotiaiden sarjan voittaja Helmi Lehtinen palkitaan hienolla Pfaff-ompelukoneella. Muut kilpailussa menestyneet palkitaan Globe Hopen lahjakorteilla.

Lisää kilpailusta 4H:n nettisivuilla.