|

|

Tee tietoisempia valintoja, kierrätä ja keksi uusia käyttötapoja tekstiileille

Viikolla 46 suomen- ja ruotsinkieliset martat järjestävät yli 25 vaatteiden kulutukseen, uudelleenkäyttöön ja vaihtamiseen liittyvää tapahtumaa. Kerromme, miten kuluttajat voivat tehdä tietoisempia valintoja, kierrättää ja keksiä uusia käyttötapoja tekstiileilleen.

Tähän asti puolet ostamistamme tekstiileistä on päätynyt kaatopaikoille, mutta 1.1.2016 lähtien orgaanisen aineen vieminen kaatopaikalle on kiellettyä. Jätelain yksi tavoite on, että 50 % jätteestämme käytetään uudelleen ensi vuodesta alkaen.

Marttaliitto, Marthaförbundet, Kuluttajaliitto ja Luonto-Liitto vaativat aiemmassa kannanotossaan että kunnat loisivat edellytyksiä myös tekstiilijätteen uudelleenkäytölle jätelain kuvaamassa prioriteettijärjestyksessä.

Tarvitsemme erityisesti ratkaisuja materiaalille jota ei voi sellaisenaan käyttää uudelleen. Parasta olisi, jos sekä sellaisenaan uudelleenkäytettävät että raaka-aineena käytettävät tekstiilit voisi jättää samaan paikkaan. Jos tämä herättää kysymyksiä ole yhteydessä kunnalliseen jätelaitokseen ja kysy, mihin tekstiilijäte tulee toimittaa vuodenvaihteesta eteenpäin.


Marttojen Garderobi-tapahtumat löydät tästä linkistä.

Ruotsinkielisten Marthojen tapahtumat löydät täältä.