|

|

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositus kasvomaskeista – katso ohjeemme kankaisen kasvomaskin valmistukseen ja käyttöön

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL antoi eilen torstaina 13.8. suosituksen kasvomaskin käyttämisestä toisten suojaamiseksi. Käsienpesu ja turvavälit ovat edelleen tärkeimmät keinot ehkäistä koronatartuntoja.

THL suosittaa maskin käyttöä, kun:

  • olet joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää
  • olet matkalla koronavirustestiin ja kun odotat testin tulosta ja sinulla on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
  • palaat riskialueelta Suomeen ja siirryt maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskia voi käyttää edelleen myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta. Lisäksi alueelliset tartuntatautiviranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä tai rajatumpia suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskinarviointiin. Ajankohtaiset tiedot löytyvät aina THL:n kotisivuilta osoitteesta www.thl.fi.

Kankaisen kasvomaskin valmistaminen

Löydät Marttakoulusta ohjeistuksen kankaisen kasvomaskin valmistukseen, käyttöön ja pesuun. Kotitekoinen maski ei anna teollisesti valmistetun ja testatun hengityksensuojaimen vertaista suojaa, mutta auttaa arkipäivän suojautumisessa. Kasvomaskia tehdessä ja sitä käytettäessä on tärkeää toimia ohjeistuksen mukaisesti. Ohjeistus ja sen ohessa olevat videot on tehty yhteistyössä Naisten Valmiusliitto ry:n ja Tekstiiliopettajaliitto ry:n kanssa.

Löydät ohjeistukset ja videot Marttakoulun sivulta Kasvomaskin ompelu- ja käyttöohje.