|

|

Tiedote: Marttaraita silmukkana sukupolvien ketjussa

Martat ylläpitävät vanhoja perinteitä ja luovat uusia. Martat ja Helmi Vuorelma Oy nivoivat yhteen perinteisen villakankaan ja marttojen toiveen olla silmukkana sukupolvien ketjussa. Syntyi Marttaraita, joka kestää aikaa ja kulutusta ja tuo juhlan arjen keskelle.

Marttaraita-kankaan syntytarina alkoi merellä kun toimitusjohtaja Kristiina Vuorelma-Aho sekä muotoilija Marianne Valola innostivat marttoja ja Marttaliiton uutta hallituksen puheenjohtaja Lea Sairasta hyvinvointiristeilyllä. Myötäisillä aalloilla sai alkunsa uusi Marttaraita-kangas vaatteisiin, sisustustuotteisiin ja lahjatavaroihin, jotka kestävät aikaa.

“Voimaa perinteestä ja katse tulevassa. Hymy huulilla ja käsi ystävän kädessä. Sellaista on olla Martta”. Uuden Marttaraita-kankaan pohjana kartoitettiin jäsenten ajatuksia “marttuudesta”. Kysyimme, mikä on martoissa rakkainta  ja mitä merkitsee olla martta? Runsaissa vastauksissa korostuivat perinteet, luonto, ystävyys, yhdessä tekeminen, oppiminen, retket, sukupolvien ketju, reippaus sekä tarttuminen toimeen. Martoissa saa olla silmukkana sukupolvien ketjussa, martat ylläpitävät vanhoja perinteitä ja luovat samalla uusia.

Lukijoiden mukaan globaalissa maailmassa on hyvä olla jostain kotoisin. Matkustaessa on hyvä tietää kuka on ja mistä tulee. Vaikeina aikoina ystävän apuun voi luottaa ja on ilo auttaa toisia. Martoissa saa oppia, nähdä ja kokea uutta ja mielenkiintoista. Martta on iloinen, tasa-arvoinen ja avarakatseinen. Perinteitä on monenlaisia ja marttoja vain yksi kutakin. On hienoa olla Martta tai Martti ja tilaa on jokaiselle.

Muotoilija Marianne Valola suunnitteli järjestön arvojen ja kyselyn pohjalta erityisen Marttaraita-kankaan, joka tuo juhlan arjen keskelle. Valola muisteli kangasta tehdessään Hilda-mummua, joka oli ahkera martta.

”Monet sukulaisnaiset ovat olleet marttoja ja tuntui kunniatehtävältä koota heidän ajatuksia kankaaksi. Marttaraidassa on raikasta suomalaisuutta ja yli vuosisadan yltävää marttaperinnettä. Siinä on suuria kuusia, jotka kasvattavat vuosirenkaan jokaisesta eletystä vuodesta. Siinä on toimeliaisuutta ja rohkeaa tekemisen meininkiä, pysyvyyttä. Marttaraidassa on myös jälkiä yhteisistä retkistä ja hieman huulipunaa, sitähän tarvitaan aina”, muotoilija toteaa.

Marttaraita-kangas on kotimaista Helmi Vuorelma Oy:n kutomaa 75% villaa, 25% puuvillaa, josta valmistetaan vaatteita, sisustustuotteita ja lahjatavaroita. Kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa. Kangasta voi ostaa metreittäin.

HINNAT: 

  1. Martan karkauspäivän hame 144e (ovh 180e)
  2. Martan pinssi 7 e (ovh 10e)
  3. Marttaraita-kangas 75 e/m + hameen ompelupaketti. Kaikkiin tuotteisiin lisätään toimitusmaksut.

Pesuohje kankaalle:

käsinpesu, kahden pisteen silitys, kemiallinen pesu. Villa on likaa hylkivää ja helposti puhdistuvaa. Pesetä tarvittaessa villakankaiset osat kemiallisessa pesussa tai pese ne hienopesuna käsin. Villakangas saattaa menettää kuosiaan vesipesussa. Älä liota villavaatetta. Käytä erikoisesti villalle tarkoitettua pesuainetta, joka ei sisällä valkaisuainetta tai kirkasteita.

Muista, että pesu- ja huuhteluvesien tulee olla saman lämpöisiä. Kastele villavaate ensin puhtaassa vedessä ja pese vasta sitten pesuainevedessä. Vaate/ kangas pestään nopeasti puserrellen runsaassa vedessä.

Lisätietoa:

Tytti Aalto, Helmi Vuorelma Oy, toimitusjohtaja
03-877 7818, helmi@vuorelma.net

Marianne Heikkilä, Marttaliitto, toiminnanjohtaja
050 375 1195, marianne.heikkila@martat.fi

Marianne Valola, muotoilija
040 5864240, www.mariannevalola.com

Marttaliitto ry
Martat on kotitalousneuvontaa harjoittava kansalaisjärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia sekä kotitalouden arvostusta. Järjestö antaa jäsenilleen taitoja ja valmiuksia vaikuttaa omassa elinympäristössään ja yhteiskunnassa. Marttaliitto suunnittelee järjestön toimintaa ja julkaisee kotitalouksia varten ruokaan, ravitsemukseen, puutarhanhoitoon, ympäristöön, kodin talouteen ja kodinhoitoon liittyvää aineistoa. Neuvonta tavoitti vuonna 2012 lähes 132 000 kansalaista.

Marttaliittoon kuuluu 16 piiriä, joissa ammattitutkinnon suorittaneet kotitalous- ja puutarhaneuvojat järjestävät kursseja ja opetusta. Marttayhdistyksiä on 1200 ja niissä on 46 000 jäsentä. Yhdistykset kokoontuvat marttailtoihin kotitalouskurssien, kädentaitojen, luentojen ja opiskelujen merkeissä.

www.martat.fi
www.martanpuoti.fi

Helmi Vuorelma Oy
Helmi Vuorelma Oy on perinteikäs lahtelainen yritys, jolla on 100-vuotinen historia käsi- ja taideteollisuusalalla. Yritys on perustettu vuonna 1909 ja toimii nykyisin Järvelässä. Vuorelma Oy on käsityöalan uraauurtavista valmistajista Suomessa. Samassa rakennuksessa voi tutustua houkuttelevaan tehtaanmyymälään ja kurkistaa kulissien taakse kutomoon ja kansallispukuompelimoon.

Helmi Vuorelma Oy
Koukuntie 28
16600 Järvelähelmi@vuorelma.net
www.vuorelma.net