|

|

Tiedote: Uusi ekosuunnitteluvaatimus tuo 20 asteen pesuohjelman pyykinpesukoneisiin

Allergia- ja astmaliitto, Iholiitto ja Marttaliitto huomauttavat kylmäpesun haitoista.

EU:n ekosuunnitteluvaatimus astuu voimaan 1.12.2013, mistä lähtien uusissa pyykinpesukoneissa täytyy olla myös 20 asteen pesuohjelma. Järjestöt muistuttavat, että rasva- ja hikitahrat eivät lähde kylmässä vedessä.

Allergia- ja astmaliitto, Iholiitto ja Marttaliitto painottavat, että paras tapa saada pyykistä puhdasta on käyttää riittävän korkeita lämpötiloja ja annostella sekä pyykkimäärä että pesuaine oikein.

– Ihmiset käyttävät paljon pikaohjelmia. Jos siihen yhdistetään kylmä pesulämpötila, niin epäilen vahvasti tekstiilien kunnollista puhdistumista. Lisäksi kylmien pesulämpötilojen yleistyminen voi johtaa uudenlaisten tehokemikaalien markkinoille tuloon. Allergiaoireiden riski kasvaa, jos kemikaaleja tai mahdollisia ’bakteerintappajia’ käytetään kodin puhdistuksessa runsaasti, sanoo viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko Allergia- ja astmaliitosta.

– Vaatevalmistajat ohjeistavat usein pesemään tavallisen puuvillavaatteenkin matalassa lämpötilassa, vaikka tekstiili kestäisi hyvin kuumapesun ja siten puhdistuisi kerralla paremmin, Niki Alanko jatkaa.

Iholiitosta muistutetaan, että talvella ihovoiteiden käyttö lisääntyy ja varsinkin atoopikot rasvaavat ihoaan runsaasti. Siksi erityisesti vuodevaatteet tulee pestä edelleen vähintään 60 asteessa. Hiki ja ihovoiteet irtoavat tekstiilistä vain kuumalla vedellä. Lisäksi pesuaineita tulee käyttää vain niille tarkoitetuissa lämpötiloissa.

– Pesuainejäämät ärsyttävät herkkää tai oirehtivaa ihoa. Korkeaan lämpötilaan tarkoitetun pesuaineen käyttö matalapesuohjelmassa voi aiheuttaa pesuainejäämiä. Oikean pesuaineen ja sopivan annostelun löytäminen on tärkeää pyykin huuhtoutumisen kannalta, toteaa toiminnanjohtaja Sirpa Pajunen Iholiitosta.

Allergia- ja astmaliitto ja Iholiitto muistuttavat, että herkkäihoisten kannattaa valita myös ylimääräinen huuhtelu pesuainejäämien välttämiseksi.

Pesuohjelmat tutuiksi
Marttaliitto painottaa, että on tärkeää valita oikea pesuohjelma pestävän tekstiilin ja sen hoito-ohjeen mukaan. Oman pesukoneen ohjelmiin kannattaa perehtyä huolella. On myös tärkeää valita oikea pesuaine. Pesuainetta pitää annostella pakkauksessa olevan ohjeen mukaan. Liian vähäinen tai liiallinen pesuainemäärä voi huonontaa pesutulosta. Pesukone pitää myös täyttää sopivasti, jotta vaatteet peseytyvät ja huuhtoutuvat kunnolla.

Matalissa lämpötiloissa peseminen säästää energiaa. Ei ole kuitenkaan ekotehokasta, jos pyykki ei puhdistu kunnolla. Myös koneen kunnossa pysymisen kannalta on tärkeää, että koneessa käytetään välillä korkeita pesulämpötiloja.

– Jos vaate kaipaa vain raikastusta, ulkona tuulettaminen on sekä vaatteen että ympäristön kannalta parempi vaihtoehto kuin turha pesu, sanoo Teija Jerkku Marttaliitosta.

Lisätietoja toimituksille:
Viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko, Allergia- ja astmaliitto, p. 040 5255 982
Tiedottaja Elina Demir, Allergia- ja astmaliitto, p. 040 544 9728, tiedotus@allergia.fi
Toiminnanjohtaja Sirpa Pajunen, Iholiitto, p. 050 408 7335
Kehittämispäällikkö Teija Jerkku, p. 050 342 0585, teija.jerkku@martat.fi

Lähteet
http://www.motiva.fi/files/2650/EuP-direktiivin_vaikutusten_arviointi_Kodinkoneet_kulutuselektroniikka_ja_toimistolaitteet.pdf

http://www.ekosuunnittelu.info/tuoteryhmat/pyykinkasittely/pyykinpesukoneet
(Tukes)