|

|

TILKKUPEITTOJEN MÄÄRÄ YLITTI KAIKKI ODOTUKSET

Hyväntekeväisyyspeittoja lahjoitettiin lähes kahdeksan tuhatta, Tuomikirkon portaat peittyivät helposti.

Marttaliiton, Tekstiiliopettajaliiton ja Novitan talvella alkaneeseen tilkkupeittojen maailmanennätystempaukseen lahjoitettiin järjestäjien kaikki odotukset ylittäneet lähes kahdeksan tuhatta virkattua tilkkupeittoa. Tuomiokirkon portaille levitettiin noin 3 800 peittoa ja pinoihin jäi noin neljä tuhatta peittoa eli yhteensä 7 800 kappaletta.

– Tammikuussa alkaneen tilkkupeittokampanjamme tavoitteena oli tuhat tilkkupeittoa, jotka halusimme levittää Tuomikirkon portaille maailmanennätysyritystä varten. Nyt portaat olisi voitu peittää melkein kahdeksankertaisella tilkkupeitolla, Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä iloitsee.

– Olemme todella yllättyneitä tästä valtavasta tilkkupeittojen määrästä ja ihmisten halusta osallistua. Näyttää siltä, että ihmisillä on voimakas halu hidastaa arjessa ja tehdä hyvää, Heikkilä jatkaa.

Tilkkupeitot luovutetaan hyväntekeväisyyteen Ensi- ja turvakotien liitolle ja Marttaliiton Yhteisvastuukeräyksen varoilla toteutetulle Kotirumba rullaamaan -hankkeen perheille.

– Suomessa syntyy vuosittain 60 000 vauvaa, joista noin joka kymmenennen vauvan perhe tarvitsee erilaista tukea ja apua vauvan kanssa elämiseen. Ensi- ja turvakotien liitolla on eri puolilla Suomea 17 ensikotia, joiden kautta autetaan vuositasolla 700–800 vauvaa perheineen, kertoo Ensi- ja turvakotien liiton toimitusjohtaja Ritva Karinsalo.

– Kauniit ja lämpimät tilkkupeitot ovat tilkkutalkoisiin osallistuneiden konkreettinen ja tärkeä kädenojennus tukea tarvitseville vauvaperheille, jatkaa Karinsalo.

STRATEGISET MITAT

Tilkkupeittojen valtava määrä oli myönteinen yllätys järjestäjillekin ja alkoi hahmottua vasta tämän viikon loppupuolella.

– Olemmekin nyt positiivisen haasteen edessä eli joudumme miettimään uusia lahjoituskohteita tilkkupeitoille jo sovittujen kohteiden lisäksi, kertoo Marianne Heikkilä.

Jättimäisen tilkkupeiton strategiset mitat ovat noin 35 x 60 metriä. Tilkkupeittoon käytettiin noin 150 000 kappaletta 15 x 15 cm:n isoäidinneliönohjeella tehtyä tilkkua. Kaiken kaikkiaan kampanja keräsi reilut 300 000 kappaletta isoäidinneliöitä. Kampanjaan kerättiin kahden kokoisia peittoja: isoja 48 tilkun peittoja (koko 90 x 120 cm) ja pieniä 24 tilkun ”vauvapeittoja” (koko 60 x 90 cm).

– Tilkkupeittojen määrä symbolisoi erinomaisesti kampanjan ei-materialististen tavoitteiden täyttymistä eli ihmisten tarvetta kokea yhteisöllisyyttä, välittämistä, yhdessä tekemisen iloa, oppimista ja käsityöperinteen siirtämistä sukupolvien ketjussa eteenpäin, sanoo Novitan markkinointi- ja viestintäjohtaja Susanne Ranta-Kiiski.

– Vastaamme tähän tarpeeseen jatkossakin, sillä ensi vuoden teemakampanjamme pääosassa ovat joka talven tutut ja tarpeelliset tumput. Tumppurekka kiertää Suomea ensi vuoden helmikuussa, innostuu Ranta-Kiiski.

KOULULAISET

Peiton tekemisessä oli auttamassa myös koululaisia.

– Tietojemme mukaan sadat koulut osallistuivat tilkkupeittokampanjaan tekstiilityön tunneilla ja lahjoittivat kampanjaan uskomattoman suuren määrän peittoja, iloitsee Tekstiiliopettajaliiton puheenjohtaja Jaana Inki.

– Peittoja virkattiin myös opettajainhuoneissa sekä yhteisissä tilaisuuksissa vanhempien ja isovanhempien kanssa. Oppilaat innostuivat virkkaamaan myös kotona omalla ajallaan, Inki jatkaa.

Lauantain tilkkupeittojen maailmanennätysyritys dokumentoitiin ja toimitetaan Guinnessin ennätysten kirjan edustajille tarkistettavaksi ja hyväksyttäväksi. Tarkistusprosessin arvioidaan kestävän pari kuukautta. Tällä hetkellä tilkkupeittojen maailmanennätys on yhdysvaltalaisen naisen nimissä ja kooltaan noin 24 m x 11 m.

– Tilkkupeittojen elämä jatkuu luovutuksen jälkeenkin. Tempauksen tunnelmia ja kuvia lisätään ensi viikolla kampanjan Facebook-sivuille ja tekijöillä on mahdollisuus jakaa oman tilkkupeittonsa tarina muiden hyväntekeväisyys- ja käsityönharrastajien kanssa, summaa Ranta-Kiiski.

KIITOS

Marttaliitto, Tekstiiliopettajaliitto, Novita ja Ensi- ja Turvakotien liitto kiittävät lämpimästi tilkkupeittotalkoisiin osallistuneita marttoja ja käsityön harrastajia ympäri Suomen! Lisäksi järjestävät tahot kiittävät yhteiskumppaneita Matkahuoltoa, Transpointia ja Pauligia.

LISÄTIEDOT

Kuvapyynnöt
– Susanne Ranta-Kiiski, Novita,  puh. 040 502 4204

– STT-Lehtikuva

http://www.facebook.com/tilkkupeitto

Marttaliitto ry

toiminnanjohtaja

Marianne Heikkilä

050 375 1195

TAI

markkinointi- ja viestintäpäällikkö

Outi Pekkala

040 750 2502

outi.pekkala@martat.fi

Tekstiiliopettajaliitto ry

puheenjohtaja

Jaana Inki

040 755 2460

puheenjohtaja@tekstiiliopettajaliitto.fi

Novita Oy

markkinointi- ja viestintäjohtaja

Susanne Ranta-Kiiski

040 502 4204

susanne@novita.fi

MARTTALIITTO RY

Marttaliitto on kansalaisjärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia ja kotitalouden arvostusta. Järjestö on puoluepoliittisesti sitoutumaton. Järjestö antaa jäsenilleen valmiuksia vaikuttaa omassa elinympäristössään ja yhteiskunnassa. Marttaliittoon kuuluu 43000 jäsentä.

www.marttaliitto.fi

TEKSTIILIOPETTALIITTO RY

Tekstiiliopettajaliitto TOL ry valvoo ammatillisena keskusjärjestönä Suomentekstiilityön- ja käsityönopettajien ammatillisia, yleisiä taloudellisia, yhteiskunnallisia ja koulutuksellisia etuja sekä edistää ammattikunnan yhteisiä pyrkimyksiä. Liitossa on noin 850 jäsentä. Jäseneksi voivat päästä kaikki, jotka hyväksytään jonkin Liiton jäsenyhdistyksen jäseneksi.

www.tekstiiliopettajaliitto.fi

NOVITA OY

Novita on vuonna 1928 perustettu perheyritys ja Suomen suurin käsityölankojen valmistaja. Korialla, Kouvolan kaupungissa sijaitseva tehdas tuottaa noin miljoona kiloa lankaa eli 10 miljoonaa lankakerää vuodessa. Novita tarjoaa asiakkailleen täyden palvelun neulepaketin: langat, puikot, Novita-lehden ja -klubin, itse suunnitellut neulemallit ja -ohjeet, puhelinopastuksen sekä neuleisiin sopivat tekstiilit. Novitan tuotteita on saatavilla yli 2000 myyntipisteessä ympäri Suomen. Novitan brändimyymälä LankaDeli sijaitsee Helsingissä, Martta-talossa.

www.novita.fi