|

|

Vaalitaan ja tallennetaan perinteitä – yhdessä

Tuleeko mieleesi tietoja ja taitoja, ruokalajeja tai käsityötekniikoita, joiden vaaliminen ja eteenpäin siirtäminen on sinulle tärkeää? Ole mukana tallentamassa perinteitä.

Elävän perinnön wikiluettelo

Museoviraston ylläpitämästä Elävän perinnön wikiluettelosta löytyy nyt noin kolmekymmentä aineettoman kulttuuriperinnön ilmiötä. Mukana ovat esimerkiksi juhannuksen vietto, kesäteatteri, rotinat ja karjalanpiirakoiden leipominen. 

Mukaan kaivataan lisää esimerkkejä kaikilta elävän perinnön osa-alueilta: ovat ne sitten ruokaperinteitä, käsitöitä, leikkejä tai vaikkapa juhlia. Entä millaisia eläviä perinteitjä löytyy Hämeestä, Tornionlaaksosta tai Pohjois-Karjalasta? Wikiluettelossa voi ilmoittaa myös maakuntien ja kuntien perinteitä. Mitä mukaan Tampereelta, Kemistä tai Kaavilta?

Elävän perinnön wikiluettelo on osa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelemiseksi tehdyn yleissopimuksen toimeenpanoa. Erilaisten yhteisöjen toivotaan kirjoittavan alustalle aineettomasta elävästä perinnöstään. Luetteloon kerätään myös hyviä suojelukäytäntöjä, jotta toimijat saisivat tietoa toisten hyviksi havaitsemista vaalimisen malleista. Wikiluettelosta on mahdollista hakea vuonna 2017 kansalliseen aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Koko prosessin keskiössä ovat suuret ja pienet yhteisöt ja ryhmät – siis ne ihmiset, joiden arjessa aineeton kulttuuriperintö elää, muuntuu ja välittyy. Marttayhdistykset ympäri Suomen ovat perinteen asiantuntijoita ja juuri sopivia ehdokkaita kirjoittamaan wikiin. Martat tempautuvat entistäkin tiiviimmin mukaan elävän perinnön talkoisiin lähitulevaisuudessa, joten pysy kuulolla.

Esitellään ja vaalitaan elävää perintöä yhdessä!

Elävän perinnön wikiluettelo

Aineeton kulttuuriperintö [Museoviraston verkkosivut] 

Facebook

Lisätietoja:

Aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori Leena Marsio,
puh. 0295 33 6017, leena.marsio@museovirasto.fi