|

|

Vuoden 2022 Ekopaasto kutsuu metsään

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon luotsaama Ekopaasto-kampanja käynnistyy tänään tuhkakeskiviikkona 2.3.2022. Kampanjan taustalla on syvä huoli luonnosta ja ilmastonmuutoksesta ja halu suojella luontoa omia elämäntapoja ja valintoja kohtuullistamalla.

Marttaliitto osallistuu kampanjaan yhteistyökumppanina usean aiemman vuoden tapaan. Kampanjan nostot näkyvät Marttojen sosiaalisen median kanavilla. Kampanja on käynnissä seitsemän viikon ajan ja päättyy pääsiäislauantaina 16.4.202.

Monella suomalaisella on luonteva suhde metsään: se voi olla talouden turvaaja, luontokohde tai ruoka-aitta – siellä marjastetaan, sienestetään ja metsästetään. Jokamiehen oikeudet otetaan itsestäänselvyytenä. Viimeistään korona-aika vei suomalaiset metsään, ja moni löysi metsästä turvaa.

Ekopaaston aikana tarkastellaan suomalaisten metsäsuhdetta ja metsää hiljentymisen paikkana ja pyhiinvaelluksen kohteena. Kampanjan aikana nostetaan keskusteluun myös ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuus ja ihmisen rooli luomakunnan jäsenenä.

– Marttojen tavoitteena on tehdä kestävästä arjesta valtavirtaa, ja kestävällä tavalla toimimisesta helppoa. Kestävää hyvinvointia edistetään käsi kädessä ilmastonmuutoksen hillinnän ja luonnon monimuotoisuuden suojelun kanssa. Martat pyrkivät kohti kohtuullisuutta, ja tämä yhdistää marttojen ja ekopaaston tavoitteita. Kohtuullisuus on avainasemassa myös metsien kannalta. Tällä hetkellä luonnonvarojen ylikulutus aiheuttaa luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä, ja esimerkiksi suomalaisten metsien monimuotoisuus heikkenee metsien laajasta pinta-alasta huolimatta, kirjoittaa Marttojen ilmasto- ja ympäristöasioista vastaava kehittämispäällikkö Salka Orivuori  blogissaan. Voit lukea kirjoituksen kokonaisuudessaan täällä.

Haastekampanja kutsuu jakamaan kokemuksia metsästä

Osana Ekopaasto-kampanjaa kutsutaan kaikki mukaan kertomaan omasta metsäsuhteestaan eri sosiaalisen median kanavilla aihetunnisteilla #ekopaasto ja #minunmetsäni. Marttaliitto ja useat muut organisaatiot ja tahot osallistuvat Ekopaastoon some-päivityksiä jakamalla.

Ekopaastolla on oma Instagram, Facebook ja Twitter-tili. Metsän ystäviä kutsutaan tägäämään @ekopaasto-tilejä sekä käyttämään #ekopaasto-tunnistetta. Kampanjan verkkosivuilta löytyy myös kattava materiaalipankki ja räätälöitävät some-pohjat.


Lisätietoja

  • Ekopaaston tiedote kokonaisuudessaan evl.fi:ssä.
  • Kampanjan kotisivut: www.ekopaasto.fi
  • Marttaliiton kehittämispäällikkö Salka Orivuori, salka.orivuori@martat.fi, puh. 050 5474751
  • yhteiskunnan ja kestävän kehityksen johtava asiantuntija Ilkka Sipiläinen, Kirkkohallitus, puh. 040 544 1158
  • viestintäpäällikkö Tuula Putkinen, Kirkon viestintä, puh. 046 922 0232

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Ekopaasto-kampanjassa innostetaan suomalaisia liittymään pääsiäispaastoon. Ekopaastossa innostetaan suomalaisia mukaan kestävän kehityksen huomioivaan elämäntapaan. Kampanja rohkaisee kohtuuteen ja vastuullisuuteen. Tarkoituksena on vahvistaa ihmisten luontosuhdetta tavalla, joka osaltaan auttaa myös hillitsemään ilmastonmuutosta.

Ekopaaston yhteistyökumppanit vuonna 2022 ovat Marttaliiton lisäksi Finlandsvenska scouter (FISSC), Finska Missionssällskapet (FMS​), Hiljaisuuden ystävät ry, Finlands svenska Marthaförbund​, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen partiolaiset​, Suomen ympäristökeskus SYKE ​sekä metsän kestävään käyttöön liittyviä asiantuntijapalveluita tarjoava Tapio.