| |

Arvostetaan arkea myös juhlavuonna

Vuosi 2017 on juhlavuosi. Suomi täyttää 100 vuotta, mitä juhlitaan myös meillä Pohjois-Karjalassa jo keväästä alkaen monin eri tavoin. Myös Pohjois-Karjalan Martat juhlivat paitsi Suomea myös itseään, kun mittariin kääntyy jo 110. toimintavuosi. Vaikka juhlahumua varmasti siis tulevana vuonna riittää, on muistettava, juhla ei ole juhlaa ilman arkea!

Arkea vietetään pääosa vuodesta, siksi myös siihen on syytä panostaa. Arkena tehdyt valinnat ovat terveyden kannalta merkittäviä. Niistä muotoutuu tapoja, jotka toistuvat usein. Muutaman kerran vuodessa vietettävien juhlapäivien merkitys ei kallista terveen arkielämän vaikutuksia suuntaan tai toiseen. Kun arkena tekee terveitä valintoja, voi juhlaankin heittäytyä huoletta mukaan.

Myös ruoka-asioissa on hyvä erotella toisistaan arki ja juhla. Juhlan tullen saa ja kannattaa nautiskella hetkestä. Arkena puolestaan pidetään kiinni ruokabudjetista, kootaan ateriat lautasmallin mukaan ja huolehditaan säännöllisistä ruoka-ajoista.

Budjetissa ja lautasmallissa kiinni pysymistä helpottaa suunnittelu. ”Mitä tänään syötäisiin”-paniikki unohtuu, kun jääkaapin oveen, keittiön kaappiin tai puhelinsovellukseen tekee listan arkiruoista ja -resepteistä, joita seuraavina viikkoina syödään. Jos lista toimii, voi loppuun päästyään aloittaa kierroksen alusta tai vaihtaa osan resepteistä uusiin.

Tässä yksi sydänystävällinen reseptiehdotus vuoden ensimmäiseen arkiruokalistaan:

juurespihvit_pohjpiskarjala_blogi

Juures-linssipihvit

  • 200 g palsternakkaa
  • 200 g porkkanaa
  • 50 g juuriselleriä
  • 100 g sipulia
  • 4 dl vettä
  • 2 dl punaisia linssejä
  • ½ dl korppujauhoja
  • 4 rkl vehnäjauhoja
  • 1 prk kermaviiliä (rasvaa max 7 %)
  • 2 kananmunaa
  • 1 ½ tl suolaa
  • 1 tl rakuunaa
  • ½ tl valkopippurijauhetta

Paistamiseen 

½ dl öljyä


Omenatsatsiki

  • 300 g maustamatonta jogurttia (rasvaa max 4 %)
  • 1 omena
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl ruokaöljyä
  • 1 rkl viinietikkaa
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl valkopippurijauhetta

 Tee näin

  1. Tee ensin omenatsatsiki. Pese ja raasta omena. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki ainekset ja laita jääkaappiin maustumaan pihvien valmistuksen ajaksi.
  2. Kuori palsternakka, porkkanat, selleri ja sipulit. Raasta hienoksi raasteeksi.
  3. Huuhtele linssit. Kiehauta vesi ja keitä linssejä noin 10 minuuttia. Lisää kasvisraasteet kattilaan ja hauduta pari minuuttia. Jäähdytä hetki.
  4. Lisää loput ainekset linssi-kasvisseokseen ja sekoita tasaiseksi.
  5. Paista pihvit öljytyllä ohukais- tai paistinpannulla miedolla lämmöllä. Paistoaika on noin 4 minuuttia/puoli.
  6. Tarjoile pihvit esimerkiksi peruna- tai palsternakkasoseen ja vihreän salaatin kera.

Nautitaan vielä vuoden vaihteen juhlahumusta, sitten palataan iloiten ihanaan arkeen!

Ringa Remes
kotitalousasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti

Jätä kommentti

*

Jaa sivu