|

Kesän kuulumisia Inkeriltä

Kesäloma alkaa olla suurimmalla osalla vietetty ja ihan jees arki alkanut! Myös meidän Ihan jees arki- hankkeemme käynnistelee syyskauttaan ja siksi hieman palauttelen mieliin, mitä keväällä tapahtui ja mitä syksylle on jo suunnitteilla Uudenmaan marttapiirin osalta.

Kevät 2018 oli hankkeen käynnistelyaikaa. Yhteistyön luontevana aloituspaikkana toimi pääkaupunkiseudun Vamos-palvelut, jonka kanssa oli takana jo 2,5-vuotinen Elämä alkaa arjesta -hanke. Myös Vantaan Kipinä -etsivä nuorisotyön kanssa käynnistimme kurssitoimintaa. Yhdessä Ihan jees -hanketiimissä hioimme kotitalousneuvontakokonaisuuden, jota sitten lähdimme näiden ryhmien kanssa testaamaan.

Teemoina eri kerroilla olivat hyvä ja ravitseva kotiruoka, kodin siivous ja pyykkihuolto sekä siinä ohessa taloudellisuus. Osana terveellisen ateriarytmin kurssikertaa valmistimme mm. välipaloja, jotta kotona olisi eväitä pikaisempaankin nälän tyydyttämiseen. Videossa minä ja Olga valmistamme terveellisen vihersmoothien. Smoothiesta tulikin kurssien suosikki.

Ruokalistalla olivat mm. tortillat täytteineen, ikisuosikki sosekeitto ja sämpylät sekä nyhtökaurapyörykät. Toiveruokina mukaan tulivat sitruunarisotto ja uunilohi. Voi sitä ylpeyden määrää, joka onnistuneesta risotosta seurasi! Toisena erityisenä onnistumisena jäi mieleen mehukas porkkanakakku, jota koko ryhmä kilvan kehui.

Poikavoittoiset ryhmät innostuivat myös heilumaan siivousliinojen ja muiden siivousvälineiden kanssa ja puhtaaksi tulivat niin Espoon Vamoksen sisätilojen ikkunat kuin keittiön uuni ja kahvinkeittimetkin. Jokainen sai myös mukaansa näytteitä siivousaineista, kannustaen nuoria kotonakin ryhtymään toimeen.

Parasta antia olivat ryhmäläisten aito kiinnostus lähtökohtaisesti hieman tylsempiäkin aiheita kohtaan. 45 minuutin keskusteluksi ja opetustuokioksi paisunut siivousalustus näytti pitävän otteessaan siinä missä herkullinen ruokakin. Palautteista suurimmassa osassa aiottiin valmistaa ryhmässä tehtyjä ruokia kotonakin, mikä on totta kai hankkeen yksi päätavoitteista: kurssisisältöjen soveltaminen ja siirtyminen osaksi omaa arkea. Nuoret arvioivat myös oman työ- ja toimintakyvyn kehittymistä kurssien aikana, useilla kehitys oli nousujohteista!

Näiden pilottikertojen innoittamana on syksyllä starttaamassa yhteistyö niin Helsingin kaupungin nuorten sosiaalityön, Helsingin kaupungin jälkihuollon, SPR:n ja Ohjaamoissa toimivan Onni-hankkeen kanssa. kanssa. Vamoksen kanssa toiminta jatkuu Espoossa ja Helsingissä unohtamatta Vantaan Kipinää. Lupaavasti alkanutta kotivalmennuskäytäntöä varmasti lähdetään kehittämään eteenpäin.

Jatkossa luvassa blogikuulumisia myös Etelä-Karjalasta, Kymenlaaksosta ja Lounais-Suomesta!

Syysterveisin,
Inkeri Liinaharja
Kotitalouden asiantuntija, hanketyöntekijä
Uudenmaan Martat ry